Ennen järven kuivausta paikka on ollut Alavieskanjärven niemi. Harvassa lehtimetsässä on muutama maastosta kohoava matala kallio. Muuten maasto on kosteaa ja maaperältään rehevää. Niemi on nykyään peltojen ympäröimä.
Kvartsinen nuolenkärki (KM 9730) on löytynyt Alavieskan järven Lammasniemen lahdesta ja se on lunastettu vuonna 1933. Vuoden 1984 inventoinnin ja nykyisen peruskartan välillä on ristiriita. Peruskarttaan Lammasniemi on merkitty Alavieskanjärven keskelle. Heikkinen puolestaan mainitsee Lammasniemen olevan noin 2 km pohjoiseen Alavieskan kirkolta järven etelärannassa oleva luode-kaakko suuntainen matala vähän pelloista kohoava kallioinen harjanne. Heikkisen kuvaamalla paikalla on röykkiökohde Ojaperä [24].
Skapat: 19.12.2002 Senaste förändring: 10.4.2007
Undersökningar
Miikka Haimila inventering 2002
Anmärkningar: Alavieskan inventointi
Tämän inventoinnin yhteydessä tarkastettiin peruskarttaan merkitty Lammasniemi. Niemi on hyvin matala ja se on muutamia kalliokohoumia lukuun ottamatta ollut ilmeisen vetinen ennen järven kuivaamista. Koepistot eivät paljastaneet mitään muinaisjäännökseen viittaavaa eikä maaperä vaikuta sopivalta asuinpaikalle. Nuolenkärki lienee metsästäessä hukkaan joutunut esine. Niemen korkeimmalla kohdalla on vajaan metrin korkuinen pysty kivipaasi, joka on todennäköisesti luontaisella paikallaan.
Samassa yhteydessä tarkastettiin Lammasniemen eteläpuolella oleva Isoniemi jossa kunnantalolla olevan kartan mukaan piti olla röykkiöitä. Niemen keskiosassa olevan kallion itälaidassa oli kaksi sammalen peittämää matalaa kiveystä. Nämä kivet vaikuttavat kuitenkin olevan luontaisella paikallaan muinaisen rannan tuntumassa.
Lammasniemen ja Järviojan pohjoispuolella olevassa Teerisaaressakaan ei havaittu merkkejä muinaisjäännöksistä. Pellon reunassa oli kivistä kasattu rajamerkki. Samalla tarkastettiin Teerisaaren eteläpuolisen pellon reunat ja vasta peratun ojan penkat, tuloksetta. Muutoin pelloilla oli niin runsas kasvusto ettei pintapoiminta ollut mahdollista.
Isoniemestä koilliseen tarkastettiin kaksi peltosaareketta tien molemmin puolin. Näistä tien pohjoispuoleisen koillisreunalla on isokokoinen peltokiviraunio ja vanha kilometripylväs.
Skapat: 1.1.1900 Senaste förändring: 25.11.2010
Markku Heikkinen inventering 1984
Skapat: 1.1.1900 Senaste förändring: 19.12.2002
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.