Kohteeseen kuuluu tervahauta. Kohteen alkuperäiset tiedot perustuivat Maanmittauslaitoksen laser 5p aineistosta (Tuotantoalue: Pori 2022) tehtyihin havaintoihin.
Tervahauta huomattu 2024 Pomarkun inventoinnin yhteydessä, myöhemmin se lisättiin Mj-rekisteriin havaintokohteeksi (Tekoälyn paikantamana). Kohteella on käyty 12.5.2025 ja siellä on todettu olevan tervahauta.
Tervahaudasta noin 120 m itään kulkee Peltoniementie ja n. 120 m pohjoiseen Harjantie. Pomarkun kirkolta katsottuna, kohde sijaitsee kirkolta n. 5,5 km itään. Harjakosken pato sijaitsee kohteesta n. 4,5 km itään/kaakkoon.
Halkaisijaltaan tervahauta on itä-länsi suunnassa n. 8 m ja pohjois-etelä suunnassa n. 7 m. Kohde on noin 4 m syvä, sen valleilta mitattuna ja sen vallit ovat paksuimmillaan n. 3 m paksut. Tervahaudan halssi on kohteesta etelään, halssia ympäröi oikealta ja vasemmalta kivivallit, mutta sen pääty on avoin. Kohde vahvasti sammaleen peitossa, joten vaikea arvioida, onko koko eteläinen valli kivinen, mutta oletettavasti näin on. Terva olisi siis valutettu kivirinnuksen lävitse halssille. Tervahaudassa on kaksi erillistä kohtaa, joista tervaa on valutettu, ne kuitenkin yhdistyvät samaan halssiin.
Tervahauta on keskipitkän ja pitkän kuusikon läheisesti ympäröimä. Siltä olisi suora näköetäisyys läheiselle pellolle, mutta kuuset estävät tämän. Muu lähimetsä on lähivuosina avohakkautettu. Kohteen kuvaaminen oli maastossa hankalaa, tiheän kuusikon takia. Kohteesta itään kulkee Peltoniementie. |