Löytöpaikka sijaitsee Pyhäjärven Laitolahden rannan niemekkeellä, 20—40 m kapeassa koillissuuntaisessa niemenkärjessä Nokian Viholan itäpuolella. Niemi on matala entinen saari, joka on järven pinnan laskettua yhdistynyt mantereeseen. Niemenkärki on maaperältään sangen kivinen. Alueella kasvaa seka- ja lehtimetsää, ja se on osa luonnonsuojelualuetta. Niemen päässä on 5 m korkea pitkämuotoinen kumpare, jonka laki on kivetön. Myös niemen lounaispäässä on kivetön muusta maastosta erottuva kumpare, kooltaan arviolta 5—10 m (x=6819461, y=315453, z=80). Kohde eroaa ympäröivästä maisemasta selvästi kivisyytensä takia. Etenkin niemen kärjessä on nähtävissä oletettu järven laskua edeltänyt rantatörmä.
Paikalta on löytynyt 3.10.2014 metallinilmaisimella myöhäisrautakautisia pronssi- ja rautaesineitä: mm. ketjunkantaja, tupenkenkäin, atrain sekä mahdollinen rituaaliesine (KM 40152). Lisää metallinilmaisinlöytöjä kohteelta on tehty 30.3.2015 niemen kärjen rantakivikosta: 12 hopearahaa ja ketjunkantaja (KM 40535: 1-13). Rahat ajoittuvat 700- ja 1000-lukujen välille, valtaosa 800-luvulle. Lisää hopearahoja löytyi samasta paikasta v. 2025. Kohteella ei havaittu pinnalle erottuvia kiinteitä rakenteita tai mitään muutakaan kiinteään muinaisjäänteeseen viittaavaa. Topografisista syistä koko niemen suojelemista on esitetty (inv. 2017). Niemen lounaisosan paljaassa kivettömässä aukiossa näkyy joitakin vanhoja kaivamisjälkiä, jotka saattavat olla syntyneet metallinilmaisinharrastajien toimesta.
Kohde vaatii lisäselvitystä.
Skapat: 23.10.2014 Senaste förändring: 4.4.2025
Undersökningar
Wesa Perttola et al./Helsingin yliopisto inventering 2017
Anmärkningar: Opetusinventointi. "Kohteelta on tehty myöhäisrautakautisia löytöjä vuosina 2014 ja 2015.
Kohteella ei havaittu pinnalle erottuvia kiinteitä rakenteita tai mitään muutakaan kiinteään
muinaisjäänteeseen viittaavaa. Topografisista syistä koko niemen suojelemista olisi syytä harkita (ks. aluerajauskartta). Kohteen tarkemman statuksen selvittäminen vaatii lisätutkimuksia."
Skapat: 16.6.2023 Senaste förändring: 4.4.2025
Ulla Moilanen, Vadim Adel besiktning 2015
Anmärkningar: Alue on luonnonsuojelualuetta ja merkitty muinaisjäännöskohteena muinaisjäännösrekisteriin. Näistä syistä johtuen tarkastuksessa ei kaivettu koekuoppia, vaan löytöpaikkaa ja sen ympäristöä tutkittiin kairaamalla. Myös löytöpaikan läheisyydessä sijainneen tuulenkaadon juurakkoa tutkittiin. Alueen maannos vaikuttaa lehdoille tyypilliseltä ruskomaalta. Kairaamalla ei havaittu merkkejä kulttuurimaasta, palaneesta luusta tai hiilistä/noesta. Tuulenkaadon juurakossa maaperä oli vaaleanruskeaa hiesua, eikä siinäkään ollut havaittavissa kulttuurimaata. Kyseissä kohdassa maata oli tosin vain vähän, sillä kallio oli lähellä pintaa. Kulttuurimaan puuttumisen vuoksi löytöpaikka ei vaikuta asuinpaikalta. Mikäli esineet ovat peräisin hautauksesta, se lienee yksittäinen, eikä paikalla sijaitse laajaa kalmistoa. Hautausta vastaan puhuu löytöjen sijainti melko lähellä maanpintaa. Löytäjä ei ollut myöskään havainnut hiiltä tai luunmuruja.
Skapat: 4.4.2025 Senaste förändring: 4.4.2025
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.