Karjankallio sijaitsee Laukaansaaren koillisrannalla. Paikalla on nykyisin grillikatos ja kallion länsipuolella on viime sotien aikainen, Salpalinjaan kuuluva louhittu kuoppa kaapelikoppia varten ja siitä rantaan johtava louhittu kaivanto merikaapelia varten.
Kallion rannan puoleisella, tasaisella reunalla on kivirakenteita: selvästi moderni matala kiviaita, tämän kaakkoispuolella kallion reunassa on vanha kiviröykkiö. Röykkiön koko on 2x3 m. Kivikasan päällä kasvaa kaksi mäntyä. Kivikasa on maansekainen.
Inventointi 2015: Paikalla on maansekainen kiveys, jonka molemmin puolin kasvaa mänty. Kallion reunalla, kiveyksen luoteispuolella, on asetettu kiviä riviin. Tämän kivirivin voi katsoa jatkuvan puolikaaressa koko kallion reunan, joskin kallion pohjoisreunalla rivi on maasekoitteinen. Laukansaaressa syntynyt ja kasvanut Antti Kanerva tiesi liittää kohteen Antero Pelkosen Entisajan muistoja Rantasalmen kihlakunnasta teoksessa mainitsemaan vahtipaikkaan. Kanerva myös kertoi kivikehän olleen paljon selvempi hänen lapsuudessaan (sotien jälkeen). Sen jälkeen kun alueen matkailu on lisääntynyt ja paikalle tehtiin laavu, on kivivallin kiviä siirretty nuotioon ja vieritetty alas rinnettä. Kohteeseen liittyy myös kaksi painannetta, jotka sijaitsevat 50 metriä vahtipaikasta kaakkoon, laavun ja puuliiterin väliin jäävällä alueella. Mikäli painanteet tulkitaan Pelkosen tekstin mukaan niin kyseessä saattaa olla osin maahan kaivetut asumukset, jotka nyt erottuvat maastossa matalina kuoppina. Niissä voi erottaa myös kulkuaukon sijainnin alarinteessä. Painanteiden vahvistaminen asumuksen jäännöksiksi vaatii kuitenkin tarkempia tutkimuksia alueella.
Asumus 1: (P= 6858887 I= 3622989 YKJ) on rakennettu rinteeseen ja sen koko on noin
2x3 metriä, kuopan syvyys on 90 cm. Asumus 2: (P= 6858877 I= 3622983 YKJ) sijaitsee asumuksen 1 lounaispuolella ja se on osin tuhoutunut paikalle tehdyn latu-uran takia. Muutoin se on ollut asumuksen 1 kaltainen. Kohde on myös mahdollista liittää Laukansaaressa 1700-luvun lopussa olleisiin venäläisten asemiin, jotka näkyvät mm. kenraali A. V. Tutškovin kartassa vuodelta 1790 (Asemapiirros Punkaharjun alueesta 26 virstaa Savonlinnasta Viipurin suuren tien suuntaa.)
Anmärkningar: Valtion metsätalousmaiden kulttuuriperintöinventointi 2015 - Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala, MH-tunnus 74188.
Skapat: 29.12.2016
Martti Koponen ja Tanja Tenhunen besiktning 2022
Anmärkningar: Kallionpäällys on tasattu soralla ja siihen on pystytetty pöytä ja penkit osana kohteen esteettömyyttä. Kallion reunassa ollut matala kivirakennelma on pääosin jäänyt soran alle tai kivet käytetty sorastuksen reunoihin. Alkuperäistä kivirakennelmaa on havaittavissa molemmissa päissä. Selvitettävä milloin Antero Pelkosen kuvailema varustus on tuhoutunut (mahdollisesti viime sotien aikana louhittaessa rantaan kaapelikopin paikkaa).
Skapat: 26.8.2022
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.