Kohde sijaitsee Kyrönjoen varressa, pienen luoman (nykyään laskuojaksi kaivetun) suulla. Runsaan tuhkahiilimössön vuoksi paikallinen väestö on nimittänyt luomaa Sittaojaksi. Kartassa ojan nimenä on siis virheellisesti Siltaoja. Paikka oli 200 vuotta sitten aivan Ilmajoen silloisen keskuspaikan kupeella. Nykyinen Ilmajoen keskusta on tästä 4 kilometriä etelälounaaseen.
Ilmajokelaisen Olavi Yli-Vainon mukaan kirjallisuudessa on maininta siitä, että Östermyran ruukin omistaja olisi ollut perustamassa Ilmajoelle Ala-Sihdon rautahyttiä. Ala-Sihto on Peltoniemen kylää ja alun perin Peltoniemen maita kuten Kiikerinkylän takamailta löytynyt raudan sulatuspaikkakin (ks. kohde Peräkylä 1000014806).
On epävarmaa, onko nyt kyseessä oleva kohde juuri tämä kirjallisuudessa mainittu Ala-Sihdon rautahytti. Yli-Vainio arvelee, että Isonkivenmaan (1000015047) ja Perälän (1000014806) kohteet olisivat voineet olla Peltonimen kylän omia raudan alkujalostuspaikkoja ja Sittaojan suulla oleva paikka olisi jatkojalostuspaikka, jossa olisi valmistettu Peltoniemen tarvitsemat rautaesineet. Sittaojan suun pohjoispuolella oleva mökkiasutus saattaakin olla alun perin syntynyt tämän tuotantolaitoksen tarpeisiin.
Inventointi 2020:
Kohta on asumatonta tonttia, jossa on yksi suuri varastorakennus. Maanpinta oli inventointiajankohtana noin metrin korkuisen ruohovartisen aluskasvillisuuden peitossa – maanpinnalle erottuvia mahdollisia rakenteita oli mahdotonta havaita. Selvästikin alue on ainakin suurelta osin vanhaa peltoa. Vuoden 1955 peruskartalla (2222 02) varastorakennuksen eteläpuolelle on merkitty asuinrakennus. Alueelle tehtiin kolme koekuoppaa. Varastorakennuksesta noin 10 m itään tehdyn koekuopan pintaosassa todettiin 40 cm paksu lähes musta, noensekainen kerros, jossa oli runsaasti kevyttä kuonaa sekä hieman tiilensiruja. Tästä noin 20 ja 40 m itään tehdyissä koekuopissa oli noin 30 cm paksuiset kyntökerrokset, joissa tummassa noensekaisessa maassa oli melko runsaasti kevyttä kuonaa sekä hieman tiilensiruja. Selvää rautakuonaa (raskasta ja magneettista) ei havaittu. Löytynyt kuona vaikutti lähinnä tervahautoihin liittyvältä ns. tervakuonalta. Inventoinnissa ei saatu selvitettyä onko alueella sijainnut rautasulattoa. Inventointihavaintojen perusteella paikalla on peltoon kynnetty tervahauta sekä 1900-luvun asutukseen liittyvää löytöaineistoa (tiilensirut ja punasavikeramiikka koekuopissa).
Skapat: 7.1.2010 Senaste förändring: 26.4.2022
Undersökningar
Olavi Yli-Vainio anmälan 2009
Anmärkningar: Ilmajokelaisen Olavi Yli-Vainion ilmoitus 7.12.2009 sähköpostitse Museoviraston tutkija Kaisa Lehtoselle.
Skapat: 7.1.2010 Senaste förändring: 7.1.2010
Timo Sepänmaa (Mikroliitti Oy) inventering 2020
Fynd: Ei talteen otettuja löytöjä.
Anmärkningar: Ilmajoen Munakan osayleiskaavan suunnittelualueen muinaisjäännösinventointi 2020, raportin kohde 6.
Skapat: 26.4.2022
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.