Punainen värialue sijaitsee Puruveden rannalla lähellä Poroniemen kärkeä Jyrkätkalliot-nimisen kalliokohdan seinämässä. Paikalla on matala kallioniemi. Sen pinnaltaan pahoin kuluneen ja uurteisen seinämän keskellä on kalliojuonteeseen rajautuneena pienehkö, mutta ympäristöstä selvästi erottuva punamultaläiskä. Kohdasta ei voi nimetä mitään tunnistettavaa maalausjälkeä. Värjäytymä ei vaikuta valunnan aikaan saamalta, vaan on syntynyt ihmisen toiminnnan tuloksena. Punamultaläiskän alareunan korkeus on noin 2 m ja ylin kohta noin noin 3,5 m vedenpinnasta.
Tutkijat suhtautuvat Poroniemen läiskään mm. sen maalauskorkeuden takia suurella varauksella, ja arviot siitä menevät ristiin.
Luonti: 24.1.1997 Viimeisin muutos: 17.8.2006
Tutkimukset
Matti Huurre tarkastus 1975
Luonti: 1.1.1900 Viimeisin muutos: 24.1.1997
Petro Pesonen inventointi 2004
Huomautuksia: Jyrkätkallioiden mahdollinen kalliomaalaus tarkastettiin Kesälahden inventoinnissa 11.6.2004. Mukana oli venekuskina toiminut kiteeläinen Seppo Suomalainen. Jyrkätkalliot sijaitsee Puruveden Poroniemenlahden pohjoisrannalla. Maalauksen sijainnista ym. tarkemmin Kesälahden v. 1997 inventointikertomuksessa. Arvioni mukaan kyseessä olisi ennemminkin luontainen värjäytymä kuin kalliomaalaus.
Luonti: 3.3.2005
Petri Halinen & Mika Lavento inventointi 1997
Huomautuksia: Kohde sijaitsee Kesälahden kirkosta n. 5,5 km länsiluoteeseen, Poroniemen etelärannalla olevien Jyrkätkallioiden länsiosassa. Kyseessä on pystysuorassa kalliossa, n. 2 m vedenpinnan yläpuolella sijaitseva selvästi muuta kalliopintaa punaisempi läiskä, jossa ei näy mitään tunnistettavia maalausjälkiä. Sen väri näyttää seuraavan kiven kiderakennetta, eikä siinä näy pigmenttiä. Hyvin todennäköisesti kyseessä on luontainen punaväri eikä ihmisen käden luoma maalaus. Kallion pinta on silmiinpistävän puhdas - se on ehkä haljennut tai puhdistettu. Kirjassa Kirjoitettua ja kerrottua Kesälahdelta mainitaan että Jyrkätkallioista on louhittu kiveä toisen maailmansodan aikana Salpalinjan panssariesteisiin; kirjassa kerrotaan myös että punaisen läiskän havaitsi 1970-luvulla metsäneuvos Kauko Toivainen. Kohteen v. 1975 tarkastanut Matti Huurre piti sitä luontaisena värjäytymänä, mutta Pekka Kivikäs on kirjassaan Kalliomaalaukset - muinainen kuva-arkisto (1995) pitänyt kuitenkin sitä maalauksena.
(P. Pesosen huomio: inventointikertomuksessa Jyrkätkalliot on jostain syystä luokiteltu irtolöytökohteeksi.)
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.