Kokkonevan taistelu käytiin Suomen sodan (1808 – 1809) aikana tällä paikalla 11.7.1808. Vastakkain olivat Ruotsi-Suomen suomalaisjoukot ja venäläiset, jotka pyrkivät pitämään hallussaan nykyisen valtatien 13 huoltotienä joukoilleen Kokkolassa. Kesällä 1808 sotajoukkoja kulki alueella edestakaisin. Suomalaisjoukot majuri, myöh. everstiluutnantti, Otto von Fieandtin johdolla olivat vallanneet kesäkuussa venäläisten muonavaraston Perhon kirkonkylällä. Taisteluja käytiin välillä myös Lintulahdella, mutta suomalaisjoukot vetäytyivät Kokonsaareen Kokkonevan yli kirkolta päin tultaessa. Heinäkuun 9. päivänä venäläisjoukot karkottivat suomalaisten etuvartion Möttösessä. Suomalaisjoukkoja (noin 1100 miestä) vastassa oli kolminkertainen venäläisarmeija, jota johti kenraalimajuri I. F. Jankovits. Venäläisten asemat olivat peltoaukean kirkonkylän puoleisella Huhtakankaalla ja everstiluutnantti Otto von Fieandt komensi joukkojaan isolta kiveltä peltoaukean (Kokkonevan) itäiseltä laidalta. Vaikeakulkuisessa vetelässä suossa joukkojen oli hankala edetä. Joen puolella taisteluja käytiin jopa pistinetäisyydellä. Vihollinen aikoi saartaa suomalaisjoukot metsien kautta ja lopulta Fieandt havaitsi, ettei pystyisi torjumaan saartoyritystä ampumavarojen puutteen takia. Suomalaisjoukot joutuivat jättämään asemansa ja vetäytymään valtatie 13:a pitkin aina Sillanpäähän ja Tunkkarille asti.
Kokkonevan taistelussa menetettiin toista sataa miestä, mutta venäläisten tappiot olivat kaksi kertaa suuremmat. Taistelussa menetti henkensä myös Rautalammin komppanian luutnantti Bror Schöneman v. 1808. Luutnantti Schöneman (1781 – 1808) haudattiin kaatumispaikalleen. Schöneman oli viitasaarelaissyntyinen Rautalammin komppanian varusmestari. Paikka on saanut nimensä "Schönemanin hauta" kaatuneen sotilaan haudalle pystytetystä puurististä, joka v. 1881 muutettiin rautaristiksi.
Ruotsin sota-arkiston karttaan (sivulla 35, kartta 11) merkityistä asemapaikoista ei ole enää jälkiä maastossa. Kohteen rajaus perustuu karttaan 11, rajaus ei ole ehdotus suojavyöhykkeeksi, vain informatiivinen tapahtumapaikan rajaus.
Luonti: 28.12.2020 Viimeisin muutos: 28.12.2020
Tutkimukset
Jaana Itäpalo ja Hans-Peter Schulz Keski-Pohjanmaan ArkeologiaPalvelut inventointi 2020
Luonti: 28.12.2020
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.