Kohde sijaitsee noin 4,5 km Kokkolan keskustasta kaakkoon Köykärinmäeltä Karsobackantielle tulevalla luontopolulla.
Perimätiedon mukaan pitäjätie on kulkenut nykyisen luontopolun kohdalla, kaakkois-luoteissuuntaisesti Mitterstbackenin suunnasta ja jatkunut Juckusbergenin eteläpuolelle. Välittömästi Juckusbergenin avokallioalueen eteläpuolella havaittiin mahdollinen vanha tielinjaus. Noin 1,3 km kaakkoon on ilmeisesti säilynyt myös saman pitäjäntien (l. talvitien) pohjaa. Kohteen tarkastuksessa paikalla havaittiin selvä vanha tienlinjaus, joka kuitenkin sijaitsi vuoden 2007 inventointialueen ulkopuolella.
Kaarlelasta Veteliin johtanutta tietä nimitettiin pitäjäntieksi. Se ei ollut 1600-luvulle asti tuskin ratsastuspolkua kummempi. Vanhimman tien aikaan painavimmat lastit kuljetettiin Perhonjokea pitkin tai talvitietä pitkin. Pitäjäntie noudatteli ensin rantatietä Kirkonmäeltä Kaustarin ja Gunnarsin välillä olevaan Pjuckosteniin asti. Sieltä se jatkui Hanhinevan metsän kautta Skrikoon ja Peloon (Skriko ja Pelo kuuluvat nykyisin Kruunupyyhyn). Rämeiden ja soiden yli oli rakennettu kapulasiltoja. Muinaisesta talvitiestä kertovat nykyisiltä peruskartoilta löytyvät paikannimet. Esimerkiksi kohteesta n. 1,5 km etelä-kaakkoon on Vintervägsmossen -niminen alue.
Luonti: 4.1.2008 Viimeisin muutos: 13.12.2013
Tutkimukset
Jaana Itäpalo inventointi 2007
Huomautuksia: Kantakaupungin yleiskaavan suunnittelualue 2030. Arkeologisten kohteiden inventointi. Kohde 10. K. H. Renlundin museo.
Luonti: 4.1.2008
Lauri Skantsi/K.H.Renlundin museo tarkastus 2024
Luonti: 9.8.2024
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.