Meilby mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1512 (Kerkkonen 1963, s. 113). Uudenmaan vuoden 1543 maakirjan (KA 2936, Es 704) mukaan Meilbyssä oli 12 taloa. Vuoden 1550 maakirjan perusteella yksi talo oli ulkokyläläisten omistuksessa (KA 2986; VMATK). Getbackan tontti on merkitty Samuel Brotheruksen vuosina 1691 ja 1700 piirtämille kartoille.
Getbackan vanha tonttimaa sijaitsee Vantaanjoen pohjoispuolella olevalla peltojen ympäröimällä mäellä. Mäen laella tontin keskeisimmällä kohdalla olevan kallionpaljastuman päällä on viime vuosisadan loppupuolella puretun suuren talon raunio. Talosta on jäljellä lohkokivinen perustus, tiiliuuni, kellari ja sementtilattia. Talon paikka eroaa kasvillisuudeltaan ympärillä olevasta lehtipuuvaltaisesta sekametsästä, sillä sen kohdalla on keskittymä vanhoja jalopuita ja koristepensaita. Talo on kalliopohjalla, ja sitä edeltävien kulttuurikerrosten säilyminen on siten epätodennäköistä.
Mäen itärinteellä parinkymmenen metrin päässä laen talosta on ilmeisesti navetan jäännös. Paikalla on kaksi nelikulmaista kuoppaa, joiden ympärillä on mahdollisia kivijalkakiviä. Kuopat ovat aluskasvillisuuden, pajujen, nokkosten ja roskien peitossa. Getbackan pohjoisrinteellä on joitakin aluskasvillisuuden peittämiä epämääräisiä kumpareita.
Nykyinen Getbackan tila on kylämäen vierellä idässä. Talon pihamaa on täynnä työkoneita, rakennusmateriaaleja ja työmaakoppeja. Tonttimaan ympäristön maankäyttö on pikku hiljaa muuttumassa. Omakotitaloalueet ovat alkaneet lähestyä kylämäkeä sekä lännestä että etelästä. Kohteen kaavamerkintä on sm-1, koska jäljelle jäävä muinaisjäännösalue on autioitunut.
Luonti: 3.4.2003 Viimeisin muutos: 14.8.2018
Tutkimukset
Veli-Pekka Suhonen inventointi 2005
Huomautuksia: Kohde 29. Meilby-Sjöskog Getbacka
Luonti: 8.1.2007
Petro Pesonen ja Andreas Koivisto inventointi 2018
Huomautuksia: Getbackan kylämäki tarkastettiin 11.4.2018 ja 8.8.2018. Tilanne ei ole muuttunut edellisestä käynnistä: talojen rauniot ovat näkyvissä pusikoituneella mäellä. Getbackan nykyinen päärakennus muokattuine pihamaineen rajattiin muinaisjäännösalueesta pois. Näin ollen jäljelle jäävä osa alueesta on autiota kylänpaikkaa.
Luonti: 14.8.2018
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.