Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Masku
Louhisaari 999000060
Perustiedot
Osan nimi: Myllymäki
Tunnus: Myllymäki
Pinta-ala: 2.50 ha
Yleiskuvaus
Myllymäki on Louhisaaren lahteen rajoittuva kalliomäki, joka kohoaa noin 12,5 metrin korkeuteen merenpintaan nähden. Se sijaitsee kartanosta 300 metriä eteläkaakkoon ja paikalla on sijainnut mylly ainakin 1700-luvulla. 1700-luvun lopulla mylly siirrettiin paikalta pois. Maankohoaminen lienee tässä vaiheessa aiheuttanut aiempaa huonommat luonnonolosuhteet eikä viljan kuljettaminen myllylle ja sieltä pois enää ollut mahdollista vetta pitkin (mikäli näin oli aiemmin tehty).

Nykyisin Myllymäen länispuolinen alue on vesijättöaluetta, jossa Taito Ylhäinen ainakin toisinaan laiduntaa karjaa. Lammaslaidun ulottuu Myllymäen rinteelle saakka ja mäen tässä osassa onkin lähes tavoiteen mukainen metsälaidun tyyppinen maisema.

Rajaus
Myllymäen hoitoalue rajautuu lännessä Louhisaaren lahteen ja sen vesijättöalueeseen ja itäpuolella peltoon.
Tavoitteet
Tavoitteena on saavuttaa vähittäin etenevän vuosittaisen hoidon yhteydessä Myllymäelle metsälaidun/ hakamainen maisemallinen ilme. Alueella kasvavia tammia suositaan puuston harvennuksessa ja niiden kasvuedellytyksiä pyritään parantamaan. Vanhat tammet otetaan paremmin nuoren puuston ja pensaiston seasta esiin ja nuoria tammia säästetään puuston raivauksen yhteydessä.

Valikoivassa puuston käsittelyssä keskitytään erityisesti kuusten vähentämiseen Myllymäelle. Vanhoja kuusia poistetaan, mikäli ne eivät ole maiseman tasapainon kannalta tärkeitä. Yleisemmin kuitenkin kuuset nimenomaan peittävät maisemaa ja tekevät siitä monotonisen näköisen. Nuoret kuuset poistetaan kaikki, ellei syystä tai toisesta jotain kohtaa pyritä peittämään.

Tavoitteena ei kuitenkaan ole kokonaan yksipuolistaa Myllymäen puustoa tammimetsäksi, vaan puuston lajien kirjolla luodaan maisemaan vaihtelevuutta. Samoin pyritään säilyttämään eri-ikäisiä puita luontaisen vaikutelman säilyttämiseksi. Tärkeää on myös luoda tiheämmän ja avaramman puuston alueita, jottei maiseman monipuolisuus
kärsisi.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste