Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Raasepori
Junkarsborg 220400019
Perustiedot
Osan nimi: Suvanto ja sen lounaispuoli
Tunnus: 4
Pinta-ala: 0.60 ha
Yleiskuvaus
Suvanto rantoineen sijaitsee linnan ja esilinnan lounais- ja eteläpuolella. Rinteet ovat jyrkkiä ja rannat osin matalia, kivillä pengerrettyjä tai epämääräisistä kiveyksistä koostuvia. Lounaispuolella ranta nousee jyrkähkösti. Kasvillisuudeltaan alue on lehti- ja kuusivaltaista metsää, rannassa on kosteikkolajeja ja harvahko pensaskerros. Suvannon kalliossa on kalliohakkaus, joka liittyy linnaniemen halkaisevan kanavan laajentamiseen.

Suvannon lounaispuoli soveltuu hoidettuna pää- ja esilinnan ulkopuoliseksi, mutta sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevaksi virkistys- ja toiminta-alueeksi.

Alueen keskellä on ilmeisesti jonkinlainen tasoitettu terassi, mahdollisesti viljelyyn liittyvä tai kiviperusteettomille rakennuksille tasattu alue.
Rajaus
Alue on linnoituksen ympäristössä sen lounais- ja eteläpuolella merkittävä maisemallinen osa ja se koostuu suvannosta lounais-, etelä - ja länsirantoineen. Hoitoa ei uloteta varsinaiseen metsään rantavyöhykkeen ulkopuolelle; kuusentaimia poistetaan kuitenkin tarpeen mukaan kuusettumisen ehkäisemiseksi.
Tavoitteet
Suvannon rantatörmältä linna-alue on nähtävissä kokonaisuutena, joten yleistavoitteena on maiseman avaaminen linnapaikalle päin. Lisäksi vähennetään pensaskerrosta avoimemman ympäristön luomiseksi. Valtapuustoa harvennetaan vain vähän ja vaarallinen puusto poistetaan. Lisäksi kiinnitetään huomiota suvannon rantojen avoimena pitämiseen sekä kivirakenteiden ja pengerrysten esiin tuomiseen. Kenttäkerroksen kasvillisuutta ei raivata kuin erityisen rehevän kasvillisuuden kohdissa.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste