Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Raasepori
Junkarsborg 220400019
Perustiedot
Osan nimi: Päälinna
Tunnus: 3
Pinta-ala: 0.45 ha
Yleiskuvaus
Alueella sijaitsevat Junkarsborgin päälinnoituksen jäännökset eli nelisivuinen valli ja sen sisäpuolella oleva kaivo. Kaivoa ympäröi puusta tehty suojakaide. Rantaviivan tuntumassa on runsaasti kiveyksiä ja erilaisia pengerryksiä. Alueella kasvaa harvahkoa lehtimetsää. Pensakerros on tiheähkö paitsi rantaviivan läheistä vyöhykettä. Kenttäkerros on rehevä ja heinävaltainen. Alueella on runsaasti erilaisia kulttuurikasveja sekä muita arvokkaita kasvilajeja. Alueella tavattu mm. maariankämmekkää ja lounaisosassa on kasvanut mm. humala. Päälinnan yhdistää kaakossa kanavien alueeseen puusilta. Päälinnan yhdistää luoteessa esilinnaan kaksi puusiltaa.
Rajaus
Alue muodostaa oman topografisen kokonaisuutensa ja se rajautuu veteen eli Mustionjokeen joka puolelta paitsi kanavaa lännessä ja luoteessa sekä suvantoa etelässä ja lounaassa.
Tavoitteet
Päälinnan alue pidetään melko avoimena ja pensaskerros melko harvana, jotta kohde on helposti havainnoitavissa. Erityistä huomiota kiinnitetään alueen arvokkaaseen kasvillisuuteen ja muinaisjäännöksen näkyviin rakenteisiin.

Valtapuustossa suositaan lehtipuustoa ja mahdollisia jaloja lehtipuita. Tavoitteena on nykyistä hieman tiheämpi valtapuusto kenttäkerroksen kasvillisuuden kasvuolosuhteiden niukentamiseksi. Kuusi poistetaan alueelta jo taimivaiheessa. Pensaskerroksen kasvillisuudessa suositaan pieniä tiheitä pensasryhmiä, joissa kasvaa lehtipuuta ja lehtolajeja.

Kenttäkerroksen hoidossa kiinnitetään erityistä huomiota alueen arvokkaaseen kasvillisuuteen. Päälinnan aluetta voi niittää vuosittain heinä- ja niittykasvien suosimiseksi, mutta niitot tehdään kohdennettuina ja myöhästettyinä kulttuurikasvillisuuden elvyttämiseksi ja ylläpitämiseksi. Niittojätteen annetaan kuivua paikallaan ennen poisharavointia kasvien siementämisen turvaamiseksi. Erityisen tärkeää tämä on yksi- ja kaksivuotisille lajeille. Päälinnan ulkovallit niitetään vain joka toinen vuosi, jotta tietyt 2-vuotiset kulttuurikasvit säilyvät alueella. Alueelta poistetaan kepittämällä ja leikkaamalla mehevävartiset kasvit, kuten horsma ja nokkonen sekä vuohen- ja koiranputki.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste