Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Raasepori
Junkarsborg 220400019
Perustiedot
Osan nimi: Esilinna
Tunnus: 1
Pinta-ala: 0.60 ha
Yleiskuvaus
Alue käsittää esilinnan rantoineen ja valleineen sekä vallihautamaisen kaivannon ympäristöineen. Kasvillisuus on harvaa lehtimetsää, missä valtapuuna on haapa. Pensaskerros on kohtalainen ja alue on altis vesakoitumaan, kenttäkerros on erittäin runsasheinäinen. Rantojen tuntumassa on muutamia kiveyksiä ja kaakkoisosassa on kanavan kaivamiseen liittyvää kiviaineksen läjitysvalleja. Esilinnan lakialueella on lisäksi useita metrejä pitkä matala, vallimainen kivestä ja maasta muodostuva jäännös.

Vallihaudan länsipuolella on mahdollisesti rakennejäänne pellon ja vallihaudan välissä. Tällä alueella on paikallisten kertoman muistitiedon mukaan mahdollinen pajan paikka. Kyseessä voi olla myös kalkin- tai tiilentekoon liittyvä alue. Alueella kasvaa orkideasukuista lehtoneidonvaippaa ja alue on kasvilajin säilymisen turvaamiseksi jätetty aikanaan Museoviraston hoitotoimenpiteiden ulkopuolelle.
Rajaus
Esilinna muodostaa topografisen kokonaisuuden, joka rajautuu pohjoisessa ja koillisessa veteen sekä kosteikkoon, etelässä veteen, idässä ja kaakossa kanavakaivantoon sekä lännessä ja luoteessa vallihautaan sekä sen etumaastoon.
Tavoitteet
Yleistavoitteena on alueen pitäminen avoimena ja vesakottomana. Valtapuustossa suositaan lehtipuita, erityisesti luonnonmonimuotoisuuden kannalta tärkeää haapaa sekä jaloja lehtipuita. Kuuset poistetaan jo taimivaiheessa. Pensaskerros pidetään harvana ja siinä suositaan nuoria lehtipuita, taikinamarjaa ym. rehevän maanperän lajeja. Kenttäkerroksessa pyritään heinälajien kasvun vahvistamiseen koiranputken ja muiden vastaavien mehevävartisten kasvien kohdennetulla poistolla.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste