Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Raasepori
Brobacka - Lilla Näset 220400006
Perustiedot
Osan nimi: Brobacka - pähkinälehto
Tunnus: 3
Pinta-ala: 0.00 ha
Yleiskuvaus
Brobackan eteläisen mäen pohjoisosat ovat rehevää pähkinälehdon peittämää metsäistä aluetta, lehdon valtapuuna on kuusi. Lehdossa on runsaasti kiviröykkiöitä ja vanhojen peltojen palstoja ojineen. Alueella on myös muutamia osin reunoistaan kivettyjä terasseja alueen eteläosassa torpan pihapiirin (osa-alue 2) reunassa ja välittömässä läheisyydessä itäpuolella. Nämä voivat olla torpan 1800-1900-luvun puutarhan rajaan liittyviä rakennelmia.Mäen eteläreunassa pähkinälehto on tuhoutunut tiheän kuusikon alta. Mäen itärinteellä aivan rinteen alaosassa on riihen tai saunan kiuas.

Alueella on merkittävä luonnonsuojelullinen arvo, joka huomioitava toimenpiteitä suunniteltaessa. Hoidon toteuttamista varten haettava lupaa ELY-keskukselta.

Pinta-ala noin 2 ha, sisältyy osa-alueeseen 1.

Hoidon historia vuoteen 2008: Aluetta on hoidettu vuodesta 1990-lähtien. Pähkinäpensaslehdon alueella hoidossa on keskitytty nuoren lehtipuuston ja vesakon poistoon pähkinäpensasta lukuun ottamatta. Lisäksi on poistettu kuusentaimia. Pähkinäpensasta on hoidon aloittamisen yhteydessä poistettu yksittäisiä harottavia tai kaatuneita oksia. Valtapuuston muodostavaa kuusikkoa on harvakseltaan harvennettu siten, että siitä on poistettu talven vioittamia yksilöitä.
Rajaus
Rajautuu kallioalueeseen ja torpan pihapiiriin etelässä, viljeltyihin peltoihin lännessä sekä idässä ja pohjoisessa Brobackan niittyalueeseen. Kasvillisuuteen, maankäyttöön ja topografiaan perustuva rajaus.
Tavoitteet
Hoidon tavoitteena on pähkinälehdon säilyttäminen valtapuustoa vähitellen poistamalla ja vesakon kasvua estämällä. Lisäksi seurataan viljelyshistoriallisten jäänteiden kuntoa ja poistetaan niiltä tarpeen mukaan niitä peittävä sekä mahdollisesti juuristollaan vaurioittava kasvillisuus.

Hoidon menetelmistä korostuvat maisemanhoidon menetelmät, erityisesti maastonsiivous, vesakonraivaus ja yksittäisten puiden poisto.

Muinaisjäännöksen rakenteita kunnostetaan tarvittaessa kiviä paikalleen asettelemalla.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste