Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Raasepori
Brobacka - Lilla Näset 220400006
Perustiedot
Osan nimi: Brobacka - keto ja niitty
Tunnus: 4
Pinta-ala: 1.45 ha
  Sisältää perinnebiotoopin
Yleiskuvaus
Alue käsittää avoimen niitty- ja ketoalueen Brobackan eteläisen ja pohjoisen mäen välissä. Rehevämpi niitty korkeakasvuisine heinälajeineen sijoittuu alavammille multaville alueille, kallioketo kukkivine matalakasvuisine ketolajeineen alueen pohjoisosaan kalliolle.

Keto muodostaa maakunnallisesti arvokkaan perinnebiotoopin Brobackan keto. Sillä on runsaasti kulttuurikasveja ja joitakin puutarhakasveja. Runsaahkosti kukkivia kasveja ja korkeasta keskikorkeaan sekä matalaan vaihteleva heinäkasvillisuus. Itäosissa putkikasveja, erityisesti koiranputkea. Alueella on rautakautisen ja varhaisen historiallisen ajan ihmisen toimintaan liittyviä arkeofyyttejä.

Osa niitystä on vanhaa peltoa, mistä kertovat kiviröykkiöt ja maatuneet ojat. Koekaivauksen perusteella yksi röykkiöistä on 1800-luvilta tai sitä vanhempi uunirakenne. Lisäksi inventoinnin ytheydessä tulleista kuopista on löydetty asuinpaikkaan viittaavia löydöksiä. Ne on joskus tulkittu esihistoriallisiksi, mutta ne voivat liittyä myös historiallisen ajan ihmistoimintaan. Kedolla tai sen tienovilla on todennäköisesti sijainnut Kärrbackan kylä 1500-1600-luvulla. Lisäksi kedon länsireunalla tai sen välittömässä läheisyydessä on sijainnut ilmeisesti 1700-luvulla Kägerbackan torppa.
Rajaus
Rajautuu etelässä eteläisen mäen pähkinälehtoon, idässä sekä lännessä viljeltyyn peltoon ja pohjoisessa pohjoiseen mäen metsä-alueeseen. Rajaus kasvillisuuteen sekä maankäyttöön perustuva.
Tavoitteet
Hoidon yleistavoitteena on avoimuuden säilyttäminen sekä perinnebiotoopin hoito.

Hoidossa korostuvat maisemanhoidon menetelmät, erityisesti maastonsiivous, vesakonpoisto, varhaistettu niitto putkikasvialueilla ja myöhästetty niitto ketoalueella. Lisäksi koiranputkea kepitetään tai kitketään alueelta.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste