Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Raasepori
Brobacka - Lilla Näset 220400006
Perustiedot
Osan nimi: Brobacka - eteläinen mäki
Tunnus: 1
Pinta-ala: 4.00 ha
Yleiskuvaus
Brobackan eteläinen mäki, jonka lounaisosassa on jyrkkärinteinen avokallio, etelässä heinäinen niittykärki ja kaakkoisosassa torpanpaikka rakennusten jäänteineen (osa-alue 2). Pohjoisosassa on kuusivaltainen ja pensaskerroksessa pähkinää kasvava vanha peltolalue peltolohkoineen ja -ojineen (osa-alue 3). Eteläisimmän kärjen länsipuolella on pieni ikääntyvää kuusta kasvava alue. Avokalliolla sijaitsee kaksi nelisivuista latomusta ja sieltä avautuu näköala Domargårdin muinaisjäännöksille, ennen kaikkea Domargårdin keskiaikaiselle kartanon paikalle.

Osa-alue miltei koko laajuudessaan määritelty suojelluksi luontotyypiksi vuonna 2008, mikä otettava huomioon hoitoa suunniteltaessa ja toteutettaessa. Hoidon toteuttamista varten haettava lupaa ELY-keskukselta.

Erillinen hoitolupa on myönnetty vuonna 2010 mäen eteläisimmässä kärjessä olevalle niitylle sekä kedolle (ei inventoitu perinnebiotooppi).
Rajaus
Alue rajautuu lännessä, etelässä sekä idässä peltoon ja pohjoisessa Brobackan ketoon. Rajaus perustuu maankäyttöön ja kasvillisuuteen.
Tavoitteet
Alueen hoidon yleistavoitteena on avoimuuden lisääminen ja näköalan säilyttäminen.

Hoidon menetelminä korostuvat maisemanhoidon menetelmät, ennen kaikkea maastonsiivous, vesakonraivaus ja yksittäisten valtapuiden poisto. Kasvillisuutta poistettaessa näköesteenä olevaa puustoa Helsinki-Hanko -tien puolella säilytetään.

Varustamisen osalta ylläpidetään nykyistä polkua sekä informaatiotauluja.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste