Koekaivausryhmä 2 on tutkinut Hiidenmäkeä vuosina 2002, 2003, 2004 ja 2007. Vuonna 2002 jämsänkoskelainen harrastaja-arkeologi Paavo Ihlberg löysi mäeltä pronssisolkia (KM 33025: 1-4) ja koekaivausryhmä lähetettiin paikalle selvittämään, onko löytöpaikan läheisyydessä rautakautinen kalmisto. Vuonna 2003 ja 2004 tehtävänä oli selvittää löydetyn kalmiston rakenne ja laajuus. Vuonna 2007 tutkittiin mäen reunalle, Kalliolan tilan piha-alueelle suunnitellun omakotitalon rakennuspaikkaa ja sen ympäristöä.
Hiidenmäki on kallioinen mäkialue, jonka länsiosasta on hienot näkymät Jämsänjoelle. Kalmisto sijaitsee mäen eteläreunalla, jossa on portaittaisia kallionharjanteita. Kallion rinnettä tutkittaessa, turpeen alla havaittiin nokinen maakerros, josta löytyi runsaasti palanutta luuta, metalliesineitä ja niiden katkelmia. Löytökerroksen alla vastaan tuli kallio. Myös nokisen maa-alueen pohjoispuolelta löytyi metalliesineitä, kuten piiskanvarsi, kuolaimet ja pronssikoruja. Vuonna 2007 löydettiin alhaalta rinteen eteläpuolelta pronssikoru ja kaksi rautaista nuolenkärkeä.
Kalmisto oli melko pienialainen. Kalmistoalueen keskiosassa nokisella maa-alueella kallion pinta oli vahvasti rapautunut ja alueelta löydetyt esineet sulaneita. Tämä viittaisi paikalla olleen vainajien polttoalueen. Kalmistosta on löydetty palanutta luuta yli 10 kg, mutta punnitun luusilpun joukossa on myös pieniä kiviä, sillä koko luumateriaalia ei ole kyetty seulomaan. Luuanalyysi on tehty ainoastaan vuonna 2002 löydetystä materiaalista. Pääosa materiaalista on ihmisen luita, mutta siitä tunnistettiin mm. myös karhun kynsiluita.
Kalmisto ajoittuu esinetypologisesti merovingi- ja viikinkiaikaan. Radiohiiliajoituksen mukaan kalmistoa on käytetty kansainvaellusajalta viikinkiajalle. |