Kälän asuinpaikka sijaitsee hiekanottopaikalla ja sitä uhkasi myös sortuminen hiekkakuoppaan.//Hiekkakuopan reunaan mitattiin pääilmansuuntaiset kaivausalueet, yhteispinta-alaltaan noin 70 m².//Kaivausalueella ei ollut selkeitä löytökeskittymiä. Löytöaineisto oli melko runsas, esimerkiksi saviastianpalojen paino oli yli 3 kg. Lisäksi löytyi mm. kolme kivitalttaa tai niiden katkelmaa, kvartsiytimiä ja -iskoksia sekä palanutta luuta. Saviastioiden sekoitteena oli käytetty asbestia, kiillettä, kivimurskaa ja palaneesta luusta jauhettua murua. Koristeena oli pykälämäisiä kampaleimoja, palkki- ja kynsipainanteita.
Topografialtaan ja muilta piirteiltään kaivauskohde vaikuttaa kivikautiselta asuinpaikalta. Tulisijarakenteita ei havaittu. Ainoa kiinteä jäänne oli kivettyä paalunsijaa muistuttava rakenne, mutta kivet olivat tukikiviksi liian pieniä. Ylemmällä kaivausalueella esiintyi palaneita luumurukeskittymiä.
Kaivausalueen pohjoisosassa näkyi merkkejä kahdesta eriaikaisesta turvekerroksesta. Tämän havainnon ja kaivauslöytöjen, lähinnä keramiikan erilaisuuden perusteella, toinen kulttuurikerros kuuluisi ehkä jopa metallikaudelle ja toinen kivikaudelle.
Luonti: 1.1.1900
Hanketiedot
Tutkimusalue:
1500 m²
Rahoittaja/tilaaja:
museoviraston koekaivausryhmä
Henkilökunta
Kaivausjohtaja:
Simo Vanhatalo
Raporttitiedot
Tekijä:
Simo Vanhatalo
Päivämäärä:
10.4.1994
Sijainti(alkup):
museoviraston arkeologian osaston arkistossa
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.