Virolahti Pajusaarenoja 2:n kivikautisen asuinpaikan tarkkuusinventoinnissa tutkittiin kaksi aluetta, joille on suunniteltu maa-aineksen ottoa. Eteläisen tutkimusalueen (1,69 ha) eteläosasta oli löydetty inventoinnissa vuonna 2005 kvartsi-iskoksia ja hiotun kiviesineen katkelma. Pohjoisemmalta tutkimusalueelta ei ollut aiempia arkeologisia havaintoja. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, missä määrin kivikautisen asutuksen merkkejä on löydettävissä maa-aineksenottoalueilla.
Tarkkuusinventoinnissa alueille kaivettiin 92 koepistoa, joista 10 löydöllistä. Lisäksi tarkastettiin kahdeksan kaivinkoneella kaivettua maa-aineskuoppaa, joista neljästä löytyi kivikautista aineistoa. Eteläiseltä alueelta löydettiin kvartsi-iskoksia, yksi ydin, kaavin, yksi retusoidun esineen katkelma, liuskeiskos ja kaksi palaa palanutta luuta. Löytöjä on yhteensä 66 kpl (KM 39514:1–23). Kulttuurikerroksia ei havaittu. Pohjoisemmalta alueelta ei tehty mitään havaintoja ihmistoiminnasta.
Löytöjen vähäisen määrän, pesäkkeisen esiintymisen ja kulttuurikerrosten puuttumisen perusteella kyseessä on joko laajemman asuinpaikan reuna-alue tai vain harvakseltaan käytetty leiripaikka. Selkeästi ajoitettavia löytöjä paikalta ei saatu, mutta rannansiirtymistutkimusten perusteella kohde ajoittuu todennäköisesti Litorina-transgressiota vanhemmaksi tai nuoremmaksi, eli noin 7500–5500 tai 4500–4000 eaa. |