Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Jokioinen
Ojasi 999000528
Perustiedot
Osan nimi: Pappilanmuseon mäki
Tunnus: 1
Pinta-ala: 0.00 ha
  Sisältää perinnebiotoopin
Yleiskuvaus
Valtaosa alueen niitystä on edustavuudeltaan vaihtelevaa tuoretta heinäniittyä, jonka valtalajina on pääosin heinäkaura. Heinäniityillä on ruohoisempia, monilajisia kohtia, mutta myös runsaasti miinuslajeja, kuten pelto-ohdaketta, pujoa ja vuohenputkea.

Pappilamuseon takana kasvaa näyttävä ryhmä vanhoja, laajalatvuksisia mäntyjä, jotka näkyvät myös pappilasta otetuissa historiallisissa valokuvissa. Männikön alla kenttäkerroksen kasvillisuus on metsälauhavaltaista ja siinä esiintyy perinnebiotooppien ruohoja vain harvakseltaan.

Kuvio otettiin osaksi perinnebiotooppi-rajausta havumetsälaitumena, koska laidunnuksella myös kenttäkerros voi kehittyä edustavampaan suuntaan. Kuvion alispuusto on pääosin tammea ja vaahteraa.

Pappilamuseon mäen ylärinteessä on lukuisia kallioketolaikkuja, joiden lajisto on pääosin edustavaa, kuten iso- ja keltamaksaruohoa, keto-orvokkia sekä hopeahanhikkia, mutta yhdellä kallioketoalueella valtalajina on puutarhakarkulainen tarhatyräkki. Muita niityltä löytyviä puutarhakarkulaisia/ -jäänteitä ovat mm. mustaherukka, karviainen, suopayrtti, raparperi ja luumu.
Rajaus
Pappilamuseon mäellä laidunalue alkaa männiköstä pappilamuseon takaa. Alue kaartaa etelärinteeseen ja eteläkautta itään lähes asuinkiinteistöjen rajalle. Rinteestä raivataan paljon nuorta puustoa ja pensaikkoa.

Pappilamuseon piha-alue ja piharakennukset rajataan laitumesta ulos. Alustava laidunalueen rajaus on yhtenevä hoitosuunnitelman kuvassa 1 näkyvän toimenpidealueen kanssa, mutta aitalinjoihin voi tulla vielä pieniä muutoksia suunnitteluprosessin edetessä
Tavoitteet
Laitumen perustamisen ja laidunnuksen aloittamisen tavoitteena on säilyttää ja kehittää kohteen luonto- ja maisema-arvoja. Laidunnuksella estetään alueen lajiston yksipuolistumista ja maaperän rehevöitymistä, sekä luodaan parempia kasvuedellytyksiä kohteella esiintyvälle uhanalaiselle ja huomionarvoiselle lajistolle. Tavoitteena on myös parantaa kohteen arvokkaiden luontotyyppien edustavuutta lajirikkaampaan suuntaan.

Raivaamalla puustoa, vesakkoa ja pensaikkoa sekä pitämällä alue avoimena ja kasvillisuus matalana luodaan kasvuedellytykset monimuotoiselle perinnebiotooppilajistolle.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste