Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Eura
Lammashaka 999000332
Perustiedot
Osan nimi: Loukomäki
Tunnus: 1
Pinta-ala: 0.45 ha
Yleiskuvaus
Lammashaan muinaisjäännösalueen läntinen osa nimettiin Loukomäeksi, sillä 1950-l tutkittu ja hävitetty Loukomäen suurraunio on sijannut näköetäisyydellä ja saman tilan alueella. Loukomäen hoitoalue on vanhaa hakamaata. Laiduntaminen lienee päättynyt jo 1960-l, mutta sen jäljet näkyvät maisemassa edelleen. Röykkiöalueella on jäljellä joitakin komeita mäntyjä, mutta puusto on melko harvaa, sillä alueella on tehty harvennushakkuuta alkuvuonna 2009. Aluskasvillisuus on hakkuun jälkeen runsastunut ja erityisesti peltojen reunamia peittää vadelmaksvustot.
Rajaus
Loukomäen hoitoalue rajautuu idässä uuteen omakotialueeseen. Etelässä ja lännessa rajana ovat pellot. Pohjoisen puolella hoitoalue päättyy peltotieuraan.
Tavoitteet
Hoidon tavoitteena on säilyttää alueen hakamainen maisemakuva ja pitää röykkiöt näkyvillä. Lisäksi säännöllisellä niitolla pyritään saamaan esille alueella mahdollisesti vielä olevia muita rakenteita: röykkiöiden ympäristöstä tunnetaan kuopanteita ja painaumia,joiden luonteesta, ajoituksesta ja tarkoituksesta ei ole selvyyttä.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste