Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Metsäalueet / Muinaislinna / Kuvio 57
Tunnus: 57
Pinta-ala: 1.80 ha
Yleiskuvaus
Puusto on alueella nuorta, keski-iältään noin 20-vuotiasta kuusikkoa. Kaakkoiskulmauksessa kasvaa myös vanhempaa kuusta. Kuvio on syntynyt 1980-luvulla syysmyrskyn kaadettua aiemmin paikalla kasvaneen kuusikon. Kuvio rajoittuu itä- eli yläreunastaan muinaislinnan läntisiin valleihin, joiden kohdalla on koko harjun maisemallisesti tärkein alue, ns. näköalapaikka. Sen edustalla kasvaa harjukasvillisuutta. Vuonna 1998 siellä kasvoi mm. harvinaistunut kissankäpälä (Antennaria dioica) sekä häränsilmää (Hypochoeris maculata). Alueella kulkevan harjupolun varrella on vanhoja, yli 100-vuotiaita koivuja, joista yhden kyljessä on komea pahka. Rinnettä ylös kulkee myös vanha, 1800-luvun lopulla tehty polku, joka johtaa Rapolan kartanon puistosta harjulla sijainneeseen näköalapaviljonkiin eli lustikoppiin. Polun alkupään reunat on kivetty.

Metsätyyppi: MT
Rajaus
Kuvio sijaitsee muinaislinnan lounaiskulmauksessa. Kuvio rajoittuu itä- eli yläreunastaan muinaislinnan läntisiin valleihin.
Tavoitteet
Muinaislinnan valleilla on tehty vesakonraivausta vuosina 1989-93. Vuonna 1993 on tehty suunnitelma ns. näköalapaikan edustan raivaamiseksi ja muuttamiseksi kuivan harjurinteen kasvupaikaksi Vuonna 1994 puustoa on harvennettu poistamalla erityisesti kuusia sekä raivaamalla paikan edusta paljaaksi vesakosta. Vuosina 1995-2000 alue on raivattu 1-2 kertaa kesässä. Niitto- ja raivausjätteet on kuljetettu aina pois. Vuoden 1998 kasvillisuuskartoituksen perusteella paikan kasvillisuustyypin muuttaminen on onnistunut ja alueelle on levinnyt harjurinnekasvillisuutta. Vuosittain on poistettu yksilöidysti näköalanpaikan edustalta sellaisia kuusia, joiden latvat ovat nousseet näköalan eteen. Talvella 1998 on poistettu vallirakenteiden päällä kasvaneita vanhoja kuusia sekä näköalapaikan kohdalta kuivunut iso koivu. Vallien päällä kasvanutta puustoa on poistettu vuosittaisilla harvennuksilla 1997-2000.

Tehtävät toimenpiteet: Jatkossa vallien päällystä ja ns. näköalapaikka raivataan kerran kesässä. Näköalapaikalla, vallien kohdalla kasvavassa puustossa tulee tehdä lopullinen kasvatushakkuu, jolloin valitaan jätettävät puuryhmät. Nyt alueella kasvavien suurten koivujen kuntoa on tarkkailtava ja ne on poistettava ennen mahdollista kaatumista. Samoin vallien läheisyydessä kasvavan kuusikon kuntoa on tarkkailtava vaaratilanteiden ehkäisemiseksi. Vallien edustan puustoa kasvatetaan maisemallisista näkökohdista ja sitä harvennetaan tarpeen mukaan yksilöidysti. Vuoteen 2005 mennessä koko kuvion puustossa tulee tehdä kasvatusraivaus ja -harvennus. Ensisijaisesti harvennuksissa poistetaan kuusia. Tavoitteena on kasvattaa kuvion männyistä ja koivuista runkopuita. Polku kulkee paikoin muinaislinnan vallien päällä. Jatkossa on tarkkailtava maaston kulumista.

Rapolan kartanon puiston kunnostuksen jälkeen voidaan vanha polku avata yleisölle osana polkuverkostoa.

Talvella 2005 raivattiin ja harvennettiin rinteen yläosan puustoa sekä poistettiin (kuivuneita) kuusia Kuvion Voipaalan puoleisesta päästä. Tavoitteena oli avata näkymää etelän suuntaan. Työssä avustivat vangit.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste