Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Metsäalueet / Muinaislinna / Kuvio 56
Tunnus: 56
Pinta-ala: 2.00 ha
Yleiskuvaus
Alueen yläreunassa on muinaislinnan valleja. Kuvion kohdalla olevalla tasanteella on sijainnut Rapolan kartanon lustimaja. Alempana rinteessä on vanha sammaloitunut sorakuoppa, josta on otettu soraa todennäköisesti 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa kartanon kotitarvekäyttöön. Alueen pääpuulaji, kuusi, on keski-iältään noin 130-vuotiasta. Kuusikon seassa kasvaa vanhoja koivu- ja mänty-yksilöitä. Kuusia vaivaa juurikääpä.

Metsätyyppi: OMT
Rajaus
Kuvio sijaitsee harjun länsipuolella ja muinaislinnan ulkorinteillä. Se rajautuu yläreunastaan muinaislinnan valleihin.
Tavoitteet
Muinaislinnan vallien peruskunnostus on aloitettu vuonna 1989 vesakon raivauksella ja sitä on jatkettu vuoteen 1993. Samalla on poistettu huvimajan lähellä kasvaneita huonokuntoisia kuusia. Vallit ja polun ympäristö on niitetty ja raivattu vuosittain. Talvella 1999 on tehty vallien ulkopuolisessa rinteessä puuston harvennus. Sillä avattiin näköalaa Vanajavedelle vanhan huvimajan kohdalta. Samalla on poistettu vallien päällä kasvaneita vanhoja kuusia. Harvennuksen yhteydessä poistettiin aluskasvokuusikkoa rinteen muodon ja jyrkkyyden esille saamiseksi. Harvennusta on jatkettu kevättalvella 2001 poistamalla näköalaa rajoittaneet kuusi sekä kolme vanhaa koivua.

Tehtävät toimenpiteet: Viimeisimpien puiden poiston vaikutusta näköalan avautumiseen tulee tarkkailla tulevina vuosina eri vuodenaikoina ja harvennusta täydentää tarpeen vaatiessa. Muutoin kuvio pidetään kunnossa vuosittaisilla niitoilla ja raivauksilla.

Talvella 2005 poistettiin näköalan edestä muutama kuusi sekä koivu.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste