Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Metsäalueet / Muinaislinna / Kuvio 43
Tunnus: 43
Pinta-ala: 3.50 ha
Yleiskuvaus
Kuvion pohjoisosissa on muinaislinnan eteläpuoliset vallit sekä eteläinen portti. Kuvion halki kulkee myös polkuja, joista Voipaalan kartanolta nouseva, muinaislinnaan johtava polku on todennäköisesti syntynyt jo rautakaudella.

Puusto on pääosin kuusta, mutta myös joitakin kilpikaarnamäntyjä esiintyy. Vanhimmat puista ovat yli 135-vuotiaita. Puuston keski-ikä on noin 90 vuotta. Puustoa, erityisesti kuusia vaivaa tyvilahosieni (juurikääpä), jonka vuoksi suuri osa niistä on joko kokonaan tai osittain pystyyn kuivuneita.

Metsätyyppi: OMT
Rajaus
Kuvio sijaitsee muinaislinnan kaakkois- ja eteläpuolella.
Tavoitteet
Kuviolla ei tehdä hoitotoimenpiteitä, vaan tavoitteena on säilyttää alue luonnontilaisena ns. ikimetsänä. Ainoastaan poluilla ja muinaislinnan valleilla tehdään hoitotöitä ja poistetaan kaatuneet puut. Ne jätetään kuitenkin maastoon maatumaan.

Polkujen hoito on aloitettu vesakonraivauksella vuonna 1989. Raivausta on jatkettu vuosittain vuoteen 1993 saakka. Vuosina 1992-94 portin edustalla kasvanutta lehtimetsää on harvennettu portaittain. Talvella 1998 on poistettu vallien päällä kasvaneet tyvilahon vaivaamat, suuret kuuset, josta kertyi tukki- ja kuitupuuta (kuusi) yhteensä 56 m3. Vallien päälle jätettiin kilpikaarnamäntyjä ja koivuja. Vallialue on niitetty vuosittain.

Tehtävät toimenpiteet: Puuston kuntoa tulee tarkkailla, sillä juurikääpä on kuivattanut yli puolet kuvion kuusista. Noin 5-10 vuoden kuluessa ikimetsän kohtalo tulee arvioida uudelleen ja päättää, uudistetaanko metsä kuusten kaaduttua. Polkujen lähellä kasvavat puut on poistettava ennen niiden kaatumista. Vuonna 1998 vallien sisäpuolelle jätetyt kuuset ovat kuivumassa pystyyn ja ne on poistettava viipymättä. Vallien sisäpuolella kasvavassa lehtipuuryppäässä on tehtävä maisemallinen harvennus.

Kuivuneiden kuusien poisto tehtiin talvella 2005 metsurityönä, apuna töissä oli vankeja.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste