Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Metsäalueet / Muinaislinna / Kuvio 40
Tunnus: 40
Pinta-ala: 1.60 ha
Yleiskuvaus
Kuvio käsittää osin muinaislinnan valleja ja pohjoisen portin. Kuviolla on linnan pohjoinen ”esipiha” sekä harjuseläntien ja Rapola-Vuorentaan -tien risteyksessä oleva kuoppa, jonka synty ja käyttötarkoitus on epäselvä. Todennäköisesti kyseessä on harjun historialliseen kaskivaiheeseen liittyvä nauriskuoppa. Kuvion tieurat ovat syntyneet todennäköisesti jo rautakaudella. Alueen eteläpäässä, vallien sisäpuolella on perimätiedon mukaan ollut 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa kylän nuorten tanssipaikka. Mitään merkkejä siitä ei enää maastossa ole näkyvissä lukuun ottamatta vallikiveykseen tehtyä porttiaukkoa ja Kustaa Rapolan kaivattamia ojia. Kuvio kuuluu luonnonsuojelualueeseen.

Kuvion puusto on nuorta sekametsää, jossa pääpuulajina on mänty. Männikön keski-ikä on noin 40 vuotta. Puustoa kasvatetaan suhteellisen harvana maisemallisten näkymien vuoksi. Eteläosassa on kooltaan noin 0,3 hehtaarin kokoinen kuusivaltainen metsälö, jota pidetään mahdollisimman käsittelemättömänä linnuston ja kasvillisuuden monimuotoisuuden lisäämiseksi. Portin ulkopuolisella länsirinteellä ja tasanteella kasvaa kuivahkoa niittykasvillisuutta.

Metsätyyppi: MT
Rajaus
Kuvio sijaitsee muinaislinnan luoteiskulmauksessa ja käsittää osin myös muinaislinnan valleja ja pohjoisen portin.
Tavoitteet
Kuviolla kasvavaa lehtipuustoa on harvennettu vuosina 1992, 1994 ja 1999. Muinaislinnan valleilla on vuosina 1989-93 tehty vesakonraivausta. Vuonna 1994 muinaislinnan sisäpuolen männikkö on ensiharvennettu, jolloin on poistettu myös pihlajaa ja haapaa. Harvennusta on jatkettu vuonna 1995 vallien ulkopuolelle ”esipihan” puolelle ja poistettu vallirakenteiden päällä kasvanut puusto. Alue on niitetty vähintään kerran kesässä. Niitto- ja hakkuutähteet on kuljetettu pois. Talvella 1999 on tehty vallien ulkopuolisessa männikössä lisäharvennusta maiseman avaamiseksi.

Tehtävät toimenpiteet: Muinaisjäännösrakenteet pidetään kasvillisuudesta puhtaina. Vallien sisäpuolisessa männikössä on tehtävä kasvatushakkuut ennen vuotta 2005, jolloin tulee poistaa riukuuntuneet ja huonokuntoisimmat männyt. Harvennus tähtää avoimuuden lisäämiseen. Männikön seassa kasvavat raidat ja tammet säästetään. Kuvion eteläosassa on kooltaan noin 0,3 hehtaarin kokoinen kuusivaltainen metsälö, jota pidetään mahdollisimman käsittelemättömänä linnuston ja kasvillisuuden monimuotoisuuden lisäämiseksi.

Kuvion puustosa harvennettiin talvella 2005 metsurihakkuissa. Muinaislinnan vallien ulkorinteiltä postettiin erityisesti kuusia. Muinaislinnan vallien pohjoispuolelta nännikköä harvennettiin. Työt tehtiin metsurityönä, apuna vankeja.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste