Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Metsäalueet / Muinaislinna / Kuvio 39
Tunnus: 39
Pinta-ala: 0.50 ha
Yleiskuvaus
Alueella on muinaislinnan vallia.

Kuviolla oli 1980-luvulle asti kuusikkoa. Nykyisin sillä kasvaa luontaisesti uudistettu, noin 15 vuotta vanha rauduskoivikko. Koivujen seassa kasvaa tammea ja pihlajaa. Kaakkoiskulmaukseen, muinaislinnan kivivallien juurelle, nousi kesällä 2000 tummaa tulikukkaa (verbascum nigrum) edellistalven metsätöiden jälkeen.

Metsätyyppi: MT
Rajaus
Kuvio sijaitsee muinaislinnan luoteiskulmauksen ulkopuolella rajoittuen itäsivultaan muinaislinnan valleihin.
Tavoitteet
Tavoitteena on kasvattaa koivikkoa siten, että jatkossa linnavuoren valleilta avautuu näkymä Vanavedelle sekä Annilanniemeen.

Koivutaimikossa on vuonna 1994 tehty vesakonraivaus, jossa on poistettu pihlajaa ja kuusta. Vuosina 1992-98 on vuosittain poistettu vallien päällä ja ulkosivulla kasvanutta puustoa. Talvella 1999 on poistettu ylispuukoivut sekä harvennettu länsi(ala)reunan kuusikkoa (kuvio 56) poistamalla kuivuneita ja huonokuntoisia kuusia sekä kaksi tervasroson vaivaamaa mäntyä. Tukki- ja kuitupuuta kertyi yhteensä 94 m3. Kesällä 2000 koivikossa on tehty ensiharvennus, jolloin runkoluvuksi jäi 800 kpl/ha. Koivikon sekaan jääneisiin aukkoihin on jätetty pihlajaa ja tammea. Talvella 2001 on jatkettu kuvion alareunan (kuvio 56) avaamista poistamalla tyvilahon kuivaamia kuusia ja syksyllä 2001 on poistettu kuvion yläreunasta muutamia valleilla kasvaneita koivuja. Syystalvella 2001 myrsky kaatoi muutamia mäntyjä kuvion alareunasta.

Tehtävät toimenpiteet: Jatkossa koivikon aluskasvillisuus pidetään kurissa raivauksella, samoin vallien ulkosivu. Tulikukkaesiintymää pyritään pitämään yllä. Koivikossa tehdään tarvittaessa rungon pystykarsintaa. Aukoissa kasvavista pihlajista ja tammista kasvatetaan maisemapuita.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste