Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Metsäalueet / Etelä- ja länsimetsä / Kuvio 35
Tunnus: 35
Pinta-ala: 8.80 ha
Yleiskuvaus
Kuviolla on uudistuskypsä, keski-iältään noin 110 vuotta vanha kuusikko. Kuusten keskellä kasvaa lisäksi vanhoja mäntyjä, muutama metsälehmus ja kuvion yläosassa harjun laella tammiyksilöitä. Kuvion ala- ja yläreunassa kulkee opastettu polku. Yläosan polulta on mahdollista avata paikoin näköalasektoreita Vanajavedelle ja Annilanniemeen yksilöidyillä puiden poistoilla. Alarinteessä kuvio rajautuu pelto-, lehto- ja niittyalueisiin. Alarinteessä polun ympäristössä on myös röykkiötä nauhamaisena vyöhykkeenä. Röykkiötä on Kuutolan pellon keskivaiheilta aina Matomäen kalmiston tienoille saakka ja siihen kuuluu noin 100 kiven ja maansekaista röykkiötä. Osa niistä on rautakautisia hauta- ja uhriröykkiöitä, osa eri-ikäisiä peltoraunioita.

Metsäalueen pääasiallinen kasvillisuus edustaa rehevän harjumetsän lajistoa. Harjun laella polun ympäristön kasvillisuus on varsin vaihtelevaa. Paikoin kasvisto on tuoreen, paikoin kuivan kankaan tyyppistä. Lehtopensaista ovat edustettuina pähkinäpensas, (Corylus avellana), metsäruusu (Rosa majalis) ja lehtokuusama (Locinera xylosteum). Polun varrella kasvaa muutamia (pensas)lehmus- (Tilia cordata), tammi- ja visakoivuyksilöitä sekä alarinteessä komeita vanhoja mäntyjä. Kivirikon huvilan yläpuolisessa kuusikossa kasvaa myös (keväisin) hytymaljakkasieni (Sarcosoma globosum). Alarinteen polun ympäristössä kasvaa lisäksi upeita visakoivuyksilöitä. Alarinteen polun varressa esiintyy melko edustavaa tuoreen pienruohoniityn tai heinäniityn kasvistoa. Lehdon laidassa kasvaa keltavuokkoa (Anemone ranunculoides) ja metsäruusupensaita, jotka on huomioitava hoitotoimenpiteiden yhteydessä.

Metsätyyppi: OMT
Rajaus
Kuvio sijaitsee Rapolanharjun länsirinteessä. Kuvion keskivaiheilla sijaitseva Kivirikon huvila on yksityisomistuksessa.
Tavoitteet
Suurimmalla osaa kuviosta ei tehdä hoitotoimenpiteitä, koska sille kasvatetaan luonnontilaista. vanhan metsän aluetta. Maasto on myös hankalakulkuista (jyrkkä ja kivikkoinen rinne). Hoitotoimenpiteet keskittyvät yläosan näköalasektoreiden avaamiseen yksilöidyillä puidenpoistoilla ja alarinteen kalmistoalueen puuston maisemalliseen harvennukseen. Tavoitteena on avata poluilta alueen sisäisiä näkymiä sekä maisemanäkymiä ympäristöön.

Alueen vesakkoa on raivattu vuosina 1995-97 ja puustoa harvennusta polkujen peruskunnostuksen yhteydessä. Alarinteeltä, röykkiöiden lähellä ja niiden päältä on poistettu kuusia. Vuosittain polkuja ja niiden ympäristöjä on raivattu ja niitetty. Kaikki niitto- ja raivausjäte on kuljetettu pois. Vuonna 1998 alarinteen polun ympäristöstä on poistettu yksilöidyllä harvennuksella kuusia hevosmetsurityönä. Tavoitteena oli rikkoa kuusikon selvärajaisuus, avartaa näkymää alapolulta ylös rinteeseen sekä lisätä alueen valoisuutta.

Tehtävät toimenpiteet: Polkujen läheisyydessä kasvavien kuusten kuntoa on tarkkailtava (tyvilaho) ja poistettava kuolleet, poluille kaatumassa olevat puut. Samoin talven aikana kaatuneet puut tulee poistaa poluilta. Yläpolun ympäristöstä tulee harventaa lisää pihlajia. Alapolun ja Kuutolan pellon välissä kasvava koivurivi on toiminut näkö- ja meluesteenä maantie 130:lle. Vuonna 2002 koivuriviä voidaan harventaa maisemallisesti yksilöidyillä poistoilla. Polkujen kunnostusta ja ylläpitoa tulee jatkaa tarpeen mukaan toistetuilla raivauksilla ja niitoilla (kohdistettava erityisesti vadelma-, nokkos- ja koiranputkikasvustoihin).

Talvella 2005 poistettiin Hirvikalliolle johtavan tien varresta kuivuneita kuusia.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste