Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Metsäalueet / Rantametsä / Kuvio 32
Tunnus: 32
Pinta-ala: 1.50 ha
Yleiskuvaus
Alueella kasvaa uudistuskypsä, 45 vuotta vanha hieskoivikko. Koivikon seassa kasvaa pajua ja leppää. Alue on vanhaa vesijättömaata, joka on paljastunut 1850-luvulla Vanajaveden pinnanlaskun jälkeen. Se on merkitty rantojen osayleiskaavaan luonnonsuojelualueeksi, jonka hoitotoimenpiteisiin tulee hakea lupa Valkeakosken kaupungin rakennuslautakunnalta. Rapolanlahti ja sen rannat ovat tärkeitä lintujen pesintäpaikkoja. Alue toimii myös suojavyöhykkeenä viereisen Kuutolan pellon ja Rapolanlahden välillä.

Metsätyyppi: OMT
Rajaus
Kuvio sijaitsee harjun länsipuolella, ns. Kuutolan pellon länsireunassa, Rapolanlahden rannassa.
Tavoitteet
Koivikko on harvennettu 1980-luvulla. Talvella 2001 koivikko on harvennettu metsurityönä. Rantakaistaleelle on jätetty käsittelemätön vyöhyke maiseman ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.

Tehtävät toimenpiteet: Rantakoivikon harvennusta jatketaan sen jälkeen, kun aiemman harvennuksen maisemavaikutukset on arvioitu. Lisäharvennus tehdään yksilöidyillä puun poistoilla.

Alue on merkitty rantojen osayleiskaavaan luonnonsuojelualueeksi, jonka hoitotoimenpiteisiin tulee hakea lupa Valkeakosken kaupungin rakennuslautakunnalta. Peltojen reunat tulee pitää puhtaana puustosta. Kuvion hoitotoimet on tehtävä talviaikaan tai myöhään syksyllä.

Pellon reunoilla suoritettiin raivausta syksyllä 2004.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste