Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Metsäalueet / Etelä- ja länsimetsä / Kuvio 24
Tunnus: 24
Pinta-ala: 0.90 ha
Yleiskuvaus
Kuvion puusto on lehtipuuvaltaista ja se erottuu ympäröivästä havupuumetsästä. Iältään puusto on eri-ikäistä, keski-ikä noin 45 vuotta. Pääpuulaji on rauduskoivu, mutta kuviolla kasvaa runsaasti myös visakoivua ja raitaa. Pensaskerros on lehtomaista ja siellä esiintyy mm. pähkinäpensasta, lehtokuusamaa, taikinamarjaa ja kanukkaa. Kasvillisuuden perusteella alue eroaa siinä määrin ympäristöstä, että sitä on mahdollisesti aikoinaan käytetty metsälaitumena. Pirkanmaan ympäristökeskuksen on tehnyt ko. kuviolla ja alempana rinteessä olevalla kuviolla 24 luontotyyppi-inventoinnin vuonna 1999. Kartoituksen tuloksena kohdetta ei voitu luokitella pähkinälehdoksi, vaan se luokiteltiin ns. rajatapaukseksi. Harjun polkuverkosto kulkee alueen vierestä.

Metsätyyppi: OMT
Rajaus
Kuvio sijaitsee harjun pohjoispäässä laen länsipuolella.
Tavoitteet
Hoidon tavoitteena on palauttaa alueen hakamaista ilmettä poistamalla kuusta ja riukuuntunutta puustoa. Vuonna 1995-97 polkuverkoston kunnostuksen yhteydessä alueen ylälaidasta on poistettu kuusia.

Tehtävät toimenpiteet: Kuviolta olisi poistettava sinne nousseet kuusentaimet sekä huonokuntoinen, riukuuntunut puusto. Kuvion hoitotoimissa on huomioitava lehtokasvillisuus. Visakoivuja voidaan ottaa esille maisemapuiksi.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste