Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Metsäalueet / Etelä- ja länsimetsä / Kuvio 21
Tunnus: 21
Pinta-ala: 3.80 ha
Yleiskuvaus
Alueella kasvava puusto on nuorta, noin 40-vuotiasta kasvatusmetsikköä, jonka pääpuulajina on mänty. Mäntymetsän seassa kasvaa tammea ja kuvion luoteiskulmauksessa myös pähkinäpensasta. Kuviolla kasvaa myös kaksi suurta, vanhaa mäntyä. Lisäksi pensaskerroksessa kasvaa kanukkaa. Alueella kulkee opastettuja polkuja. Pirkanmaan ympäristökeskus on tehnyt ko. kuviolla ja ylempänä rinteessä sijaitsevalla kuviolla 24 luontotyyppi-inventoinnin vuonna 1999. Kartoituksen tuloksena kohdetta ei voitu luokitella pähkinälehdoksi, vaan se luokiteltiin ns. rajatapaukseksi. Länsireunassa maantie 130:n varressa on pieni haapavaltainen lehto, jossa kasvaa myös pähkinäpensasta. Lehto tulee säilyttää.

Alueen länsireunassa kulkevan polun, ns. Kuutolan polun laidassa alkaa Harjunsyrjän röykkiöalue, johon kuuluu yli 100 kiven- ja maansekaista röykkiötä. Osa röykkiöistä on hautaröykkiöitä ja osa peltoraunioita. Kuutolan polku on todennäköisesti peräisin jo rautakaudelta, sillä tämä Rapolan kylästä Annilaan johtava polku kulkee röykkiöiden välissä. Aluetta ei ole arkeologisesti tarkemmin tutkittu. Röykkiöt ovat vanhalla hakamaalla, jonka itä-/yläreunassa on havaittavissa vanha niskaoja. Pellon kulmauksessa on sijainnut vielä 1970-luvulla Kuutolan pellon lato, josta ei enää ole merkkejä maastossa.

Metsätyyppi: OMT
Rajaus
Kuvio sijaitsee harjun pohjoispäässä laen länsipuolella. Kuvio rajautuu länsireunaltaan peltoon, jonka pohjoispäässä on pieni haapalehto.
Tavoitteet
Hoidon tavoitteena on avata alueen halki kulkevan polun reunamaisemia siten, että polulta avautuu harjun sisäisiä näkymiä ja harjun laelta kaukomaisemia Annilanniemen suuntaan.

1960-luvulla kuviolla on tehty kuusikon päätehakkuu. 1980-luvulla sieltä on poistettu siemenpuiksi jätetyt männyt, mistä ovat peräisin mäntytaimikossa kulkevat ajourat. Kuutolan polun peruskunnostus on tehty vuonna 1995, minkä yhteydessä on raivattu myös polkujen reunoja vesakosta. Tavoitteena on ollut palauttaa paikan hakamainen ilme ja avata muualta polulta näkymiä ympäristöön. Harvennukset on tehty portaittaisina ja niissä on poistettu ensisijaisesti kuusia. Samalla on otettu esille yksilöpuiksi visakoivuja ja tammia. Vuonna 1995 on kunnostettu alueella kulkevat polut osaksi kulttuuri- ja nähtävyyspolkua. Peruskunnostus on tehty vuosina 1995-97. Talvella 1998 on kuvion pohjoispäässä olevassa mäntytaimikossa tehty harvennushakkuut hevosmetsurityönä. Metsän kasvatuksen lisäksi hakkuun tavoitteena oli avata maisemaa ja poistaa pähkinäpensaita varjostavat kuuset. Yhteensä alueelta poistettiin noin 60 m3 kuituhavupuuta.

Tehtävät toimenpiteet: Kuutolan polun reunaan pellon pientareelle on peruskunnostuksen yhteydessä jätetty näkö- ja melusuojaksi koivurivi, jota voidaan nyt maantie 130:n liikenteen vähennyttä harventaa maisemallisesti. Polun reunoja voidaan edelleen harventaa tarpeen mukaan. Alueella kasvavia kuusia vaivaa juurikääpä ja polun reunassa kasvavien puiden kuntoa tulee tarkkailla. Kuvion kaakkoiskulmauksessa, harjun laella kulkevalta polulta on mahdollisuus avata näkymä Annilanniemen suuntaan.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste