Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Metsäalueet / Itä- ja pohjoismetsä / Kuvio 12
Tunnus: 12
Pinta-ala: 2.70 ha
Yleiskuvaus
Alueen rauduskoivutaimikon ikä on noin 15 vuotta. Kuviolla kasvaa myös siemenpuiksi jätettyjä mäntyjä, joiden ikä on noin 130 vuotta. Osassa männyistä esiintyy tervasrosoa, joka voi levitä muihin mäntyihin. Alue on maisemallisesti tärkeä Sääksmäentien suuntaan ja harjun itäpuoliseen kaukomaisemaan.

Metsätyyppi: MT
Rajaus
Kuvio sijaitsee muinaislinnan itäpuolella ja on muodoltaan harjunsuuntaisesti pitkänomainen. Kaakkoiskulmaltaan kuvio rajautuu sorakuoppaan.
Tavoitteet
Kuvion eteläosissa on tehty metsänkasvatuksellista vesakonraivausta vuosina 1992-93. Kuvion siemenpuumännyistä osa on poistettu vuonna 1992. Talvella 2001 myrsky kaatoi kahdeksan mäntyä, jotka korjattiin maastosta.

Tehtävät toimenpiteet: Kuvion ylispuut (männyt) suositetaan poistettavaksi vuoteen 2005 mennessä, mutta toimenpiteessä tulee huomioida maisemavaikutukset niin harjun profiiliin kuin muinaislinnan valleilta avautuvaan näkymään harjun itäpuolelle. Osa siemenpuista voidaan jättää maisemapuuryhmiksi. Siemenpuiden poisto suositetaan tehtäväksi kuvion 2 harvennuksen yhteydessä. Ennen siemenpuiden poistoa tulee koivu-mäntytaimikossa tehdä kasvatuksellista metsänraivausta. Ensiharvennus tehdään puuston valtapituuden ollessa noin 15 metriä, jolloin runkoluvuksi jätetään noin 1600 kpl/ha. Seuraavassa kasvatusharvennuksessa runkoluvuksi jätetään noin 700 kpl/ha.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste