Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Metsäalueet / Muinaislinna / Kuvio 11
Tunnus: 11
Pinta-ala: 0.90 ha
Yleiskuvaus
Kuviolla kasvava puusto on eri- ikäistä, keskimäärin noin 50 -vuotiasta. Kuvion pääpuulaji on kuusi, lounaiskulmauksessa kasvaa kolme suurta, vanhaa ja maisemallisesti edustavaa (ikä yli 130 vuotta) kilpikaarnamäntyä.
Metsikössä kasvaa myös harvinainen kevätsieni, hytymaljakkasieni (Sarcosoma globosum). Valleilla ja niiden sisäpuolella jyrkässä rinteessä esiintyy kuivahkon niityn kasvillisuutta.

Metsätyyppi: OMT
Rajaus
Kuvio sijaitsee muinaislinnan pohjoiskulmauksessa vallien ulkorinteessä.
Tavoitteet
Muinaislinnan valleilta ja jyrkän rinteen yläosista on poistettu vuosina 1989-94 kuusta ja raivattu pihlajaa ja koivua. Valleilta avautuu kaukonäkymä Valkeakosken kaupungin suuntaan, jota on selvennetty poistamalla yksitellen alarinteessä kasvavia kuusia. Talvella 1999 vallien päältä on poistettu kuusia ja vaahteroita maiseman avaamiseksi sekä kilpikaarnamäntyjen esille tuomiseksi.

Tehtävät toimenpiteet: Valkeakoskelle avautuva näkymä tulee pitää avoimena poistamalla näköalasektorin eteen nousevia kuusia yksitellen. Myös kuusikossa on paikoin harvennustarvetta, ei kuitenkaan jyrkillä rinteillä, jossa liika avoimuus voi aiheuttaa eroosiota. Hytymaljakkasienen esiintyminen on turvattava.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste