Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Perinnemaisema-alueet / Matomäen pelto
Tunnus: H
Pinta-ala: 2.50 ha
Yleiskuvaus
Alueen vanhasta viljelykäytöstä kertoo muinaispelto (Matomäenpelto I) , joka on ollut käytössä rautakauden lopulla eli 800-1200-luvuilla jKr. Sekä vuoden 1642 tiluskartassa että vuoden 1764 isojakokartassa paikka on ollut peltoa, jonka on jakanut lähes kahtia rinteen suuntaisesti kulkeva Annilan eli Kuutolantie. 1900-luvun alussa se oli laidunniittynä, joka oli jaettu kolmeksi niittylohkoksi.
Rajaus
Matomäen pelto sijaitsee Rapolanharjun länsipuolella. Se on kooltaan noin 2,5 hehtaaria. Länsi- reunoiltaan se rajautuu vanhaan rantaterassiin sekä maantie 130:een, pohjoisessa Hirvikallion kalmistoon, idässä ns. Kuutolantiehen ja etelässä Rapolankujan rinneniittyyn. Pellon keskellä on Matomäen kalmisto, jola muodostaa erillisen osa-alueen A.
Tavoitteet
Alue on vuonna 1994 aidattu ja vuokrattu laitumeksi. Pellolla on laiduntanut kesäisin 20 – 25 lehmää. Aitauksen ulkopuoliset pientareet on niitetty vuosittain. Aitauksen kunto on tarkastettu vuosittain useamman kerran kesän aikana ja aitatolppia on uusittu tarpeen mukaan. Karjan omistaja on joutunut tuomaan kuivien kesien syksyinä lisärehua eläimille. Pellon vuokrausta laidunkäyttöön jatketaan.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste