Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Perinnemaisema-alueet / Soljalan vainio
Tunnus: G
Pinta-ala: 4.00 ha
Yleiskuvaus
Pellon maaperä on hiekkaa ja hietaa, aivan alareunassa hiesua ja savea. Se on ollut aikoinaan vanhaa rantapeltoa ja paljastunut vasta vuoden 1857 vedenpinnan laskun jälkeen.

Pellon eteläosista on havaintoja laajasta (2,5 ha) esihistoriallisesta asuinpaikasta (Timilä I), jonka vanhimmat merkit ajoittuvat varhaismetallikaudelle. Myös rautakaudella, todennäköisesti 600-luvulta lähtien alue on ollut asuinpaikkana ja todennäköisesti osittain myös peltona. Keskiajalla asutus on siirtynyt ylemmäksi harjun rinteeseen ja alue on jäänyt pelloksi. Vuoden 1641 tilanjakokartassa sekä vuoden 1764 isojakokartassa paikka on merkitty pelloksi. 1900-luvulla vainio on ollut Rapolan kartanon mullikoiden ja sikojen laitumena.
Rajaus
Soljalan vainio eli pohjoisvainio sijaitsee Rapolanharjun länsipuolella, rinteen alla. Kooltaan se on noin 4 hehtaaria. Länsireunaltaan se rajoittuu maantie 130:een, pohjois- ja itäreunoiltaan Rapolankujaan ja eteläpäästään Rapolan kartanon puutarhaan. Lounaiskulmauksessa alue rajautuu myös pieneen tervaleppäkorpeen, joka on luonnonsuojelulailla suojeltu.
Tavoitteet
Vuodesta 1994 lähtien Rapolankujan tienvarret on niitetty vuosittain loppukesästä. Vuonna 2001 Valkeakosken kaupungin puistotoimisto on raivannut maantie 130:en tienvarret yhteistyössä Tiehallinnon kanssa. Pelto on ollut viljelykäytössä.

Tehtävät toimenpiteet: Pellon vuokrausta viljelykäyttöön jatketaan. Rapolankujan pellonpientareet niitetään vuosittain loppukesästä. Maantien 130 tienpientareilta raivataan vesakko tarpeen mukaan. Rapolankujan tienristeyksen puustoa (koivu, leppä) harvennetaan näkyvyyden avaamiseksi Rautunselälle.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste