Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Perinnemaisema-alueet / Saunalahden pelto
Tunnus: F
Pinta-ala: 2.50 ha
Yleiskuvaus
Pellon koilliskulma muodostaa terassimaisen alueen, jolta on merkkejä rautakautisesta asuinpaikasta (Rupakallio II). Vuoden 1641 tilusjakokartassa sekä vuoden 1764 isojakokartassa alue on merkitty niittylohkoiksi. Vanajaveden pinnan laskun jälkeen vuonna 1857 peltoa on raivattu Saunalahden rantaan paljastuneelle vesijättömaalle. 1960-luvulla alue on ollut avointa rantalaidunta, mutta nykyisin se on kasvamassa umpeen tervaleppämetsiköksi (vrt. metsäkuvio 48). Pellon kaakkoiskulma on nykyisin metsitetty rauduskoivulle ja kuuselle.
Rajaus
Saunalahden pelto sijaitsee Rapolanharjun lounaispuolella. Se on ollut aikoinaan osa Rupakallion peltoaluetta, mutta valtatie 3:n rakentaminen 1960-luvun alussa katkaisi yhteyden näiden väliltä. Pelto rajautuu itäreunaltaan maantie 130:een, etelässä ja lännessä lehtometsään ja pohjoisessa mökkitiehen. Kooltaan se on 2,5 hehtaaria.
Tavoitteet
Aluetta hoidetaan kokonaisuutena yhdessä metsäkuvioiden 46 ja 48 kanssa. Saunalahden pelto on nykyisin vuokrattu heinänviljelyyn. Peltoalue on viljelysaluetta. Reuna-alueilla ei ole tehty hoitotoimenpiteitä. Pellon vuokrausta viljelykäyttöön jatketaan. Reuna-alueet hoidetaan kuvion 48 hoitotöiden yhteydessä.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste