Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Metsäalueet / Itä- ja pohjoismetsä / Kuvio 2
Tunnus: 02
Pinta-ala: 1.20 ha
Yleiskuvaus
Pääpuulajina kasvaa kuusi, jonka keski-ikä on noin 100 vuotta. Kuusen alla kasvaa sekalaista lehtipuustoa. Sääksmäen tien reunassa on myös komeita vanhoja mäntyjä. Kuvio on toiminut vanhastaan sorakuopan ja Sääksmäentien välisenä näkösuojakaistana.

Metsätyyppi: OMT
Rajaus
Kuvio sijaitsee Rapolanharjun kaakkoiskulmauksessa. Itäreunaltaan se rajoittuu Sääksmäentiehen. Muodoltaan kuvio on pitkänomainen kaistale ja sen tarkoitus on ollut toimia sorakuopan maisemallisena suojakaistana.
Tavoitteet
Sorakuopan ja harjun rinteen puuston kasvaessa näkösuojan tarve pienentyy ja jatkossa alueen hoidon tavoitteena on avartaa maisemallisia näkymiä Sääksmäentieltä ylös harjun rinteille ja muinaislinnan suuntaan. Kuvion pohjoispäässä on yksityisen omistuksessa oleva omakotitalo. Sen ympärille on jätettävä tarvittava suojapuusto. Alueella ei ole tehty mitään hoitotoimenpiteitä.

Tehtävät toimenpiteet: Kuvion kuusikossa tulee suorittaa harvennushakkuu maisemallisin periaattein, jolloin avataan näkymää Sääksmäentieltä ylös harjun rinteeseen. Harvennuksen yhteydessä tulee poistaa huonokuntoiset puut, jotka ovat vaarassa kaatua tielle. Harvennuksen yhteydessä tulee jättää riittävästi puustoa ja pensaskerrosta.

Kuvion tienvarsipuustoa harvennettiin metsurityönä maisemallisesti talvella 2002-3 kuvion eteläpäästä. Asuintonttia ympäröivä puusto harvennettiin talvella 2004, jolloin sinne jätettiin suojuspuu männikkö. Tontin reunasta poistettiin talvella 2009 koivuja.

Talvella 2013/14 kuviolla suoritettiin päätehakkuu jolloin poistettiin suojuspuumännyt vakiintuneen mäntytaimikon päältä.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste