Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Raasepori
Raaseporin linna 999000076
Perustiedot
Osan nimi: Pellot saarekkeineen ja Slottsmalmen
Tunnus: 7
Pinta-ala: 6.65 ha
Yleiskuvaus
Pellot muodostavat laajan avoimen alueen Raaseporin linnan itäpuolelle ja pohjoisen Galgbergetin eteläpuolelle. Niiden keskellä on muutama pienempi saareke, jossa kasvaa lehtipuuta ja vesakkoa.

Peltoalueen itäreunassa on laajempi puustoa ja pensastoa kasvava saareke, nk. Slottsmalmen, jonka itäpäässä on kaksi pyöreää kumparemaista kalliota (osa-aluekartassa tunnusnro. 7a). Saarekkeessa on selvästi havaittavissa ihmisen toiminnan vaikutuksesta syntyneitä muotoja, joiden tarkempi ikä on selvittämättä. Kumparella on pelto ja kasvillisuus antaa viiteitä alueen hyödyntämisestä myös laitumena. Kukkulalle on linnan restauroinnin yhteydessä kuljetettu tiilimurskaa ja laastia (kasvillisuuskartoitus Nummi 2002: 1). Tämä voi näkyä saarekkeen kasvillisuuslajistossa, erityisesti kun paikkaa raivataan ja hoidetaan.

Keskellä Slottsmalmenin kumparetta metsikössä on muurattujen rakennusten jäänteitä. Kumpareen laitamilta on löydetty kahden kaivon hirsirakenteita, joista toisesta löytyi tinakannu sekä 1400-luvun tykinputki. Alueen maaperä on täynnä tiilimurskaa, mikä myös viittaa alueen olleen rakennettu. Puurakennelöydöt kukkulan ympärillä viittaavat sen olleen ehkä hirsivarustuksen ympäröimä. (Drake 1983: 33; Drake 1991: 122.)

Todennäköisimmin kukkulalla on ollut linnan talouskartano tai linnaan liittyvien käsityöläisten sekä työntekijöiden yhdyskunta (Drake 1983: 33; Drake 1991: 122). Paikallisen perimätiedon mukaan saarekkeessa on sijainnut kirkko tai kappeli. On myös mahdollista, että saareke on ollut muinaisen Tunan kauppapaikan paikka.

Alueella on tehty kaivauksia 2000-luvun lopulla Alla tiders Raseborg -hankkeen yhteydessä.
Rajaus
Alue rajautuu pohjoisessa pohjoiseen Galgbergetiin, etelässä teatterin alueeseen, linnakenttään sekä linnakallioihin, etelässä Raaseporinjokirantaan ja idässä tiehen.
Tavoitteet
Yleistavoitteena on peltojen pitäminen avoimina ja vesakoitumisen estäminen. Pellot ovat laidunnuksessa erityisympäristötukisopimuksella.

Pienten saarekkeiden hoidon yleistavoitteena on vesakon poistaminen saarekkeiden maisemallisen merkityksen lisäämiseksi.

Mahdollisen kauppa- tai kappelinpaikan muodostavan Slottsmalmenin hoidon yleistavoitteena on mahdollisten rakenteiden ja ihmisen toiminnan synnyttämien muotojen havaittavaksi tekeminen sekä etsiminen. Valtapuuston poistossa keskitytään ikääntyneiden ja mahdollisesti vaarallisten puiden yksittäispoistoon. Vesakkoa raivataan siten, että saarekkeen reunoille jää pieniä pensasryhmiä. Kenttäkerroksen kasvillisuutta hoidetaan niittämällä se vuosittain kohdennettuna niittona. Niittojäte poistetaan siemennyksen jälkeen. Niiton yhteydessä havainnoidaan mahdollisia kulttuurikasvilajeja. Saarekkeen hoitoon sopii erinomaisesti laidunnus.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste