Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Raasepori
Raaseporin linna 999000076
Perustiedot
Osan nimi: Raaseporinjokiranta
Tunnus: 3
Pinta-ala: 2.51 ha
Yleiskuvaus
Osa-alue käsittää leveydeltään vaihtelevan kaistaleen Raaseporinjoen rantaa linnasillalta lännestä linnan kaakkoispuolelle saakka. Rantaviivan tuntumassa puusto ja pensasto on tiheää, rantaviivasta kauempana alue on tasaisempaa, reheväkasvuista ranta-alankoa. Linnasillalta linnan lähettyville ulottuvalle vyöhykkeelle rantaa luonnehtivat pääosin hoitamattomat tiheiköt. Linnakentän (osa-alue 2) ja perinnebiotoopin (osa-alue 5) lähettyvillä rantavyöhykkeellä on hoidetumpaa niittymäistä aluetta sekä nurmikenttää. Linnan edustalla rantavyöhykettä on raivattu pensaskerroksesta ja alue muistuttaa harvahkoa laiduntamatonta metsähakaa. Rantavyöhyke linnalta itään on pääosin hoitamatonta ja luonnontilaista.
Rajaus
Alue rajautuu lännessä ja etelässä jokeen, pohjoisessa parkkipaikalta linnasillan yli linnalle tuovaan tiehen ja idässä peltoon sekä kosteikkoon. Osa-alue muodostaa pitkän, leveydeltään vaihtelevan kokonaisuuden.
Tavoitteet
Osa-alueen hoidossa päätavoitteena on näkymien avartaminen linnalta, linnanvoudin tuvalta sekä teatterilta joelle. Erityishuomiota kiinnitetään linnan ja joen välillä olevan kapean rantakaistaleen pensaskerroksen käsittelyyn näkymien säilyttämiseksi. Linnalta itään päin oleva rantakaistale jätetään luonnontilaan, samoin läntinen ja lounainen rantakaistale.

Päätoimenpiteinä on valtapuuston valikoiva poisto ja pensaskerroksen raivaus siten, että rantaviivan tuntumassa pensastoryhmät ja raivatut tilat vaihtelevat. Pensaston ja puuston poistossa noudatetaan varovaisuutta, sillä niiden liian raju poisto aiheuttaa muun kasvillisuuden ja erityisesti pajukon ryöstäytymisen kasvuun. Rantaviivasta kauempana niityllä ja nurmella kenttäkerroksen kasvillisuus hoidetaan niittämällä, leikkaamalla sekä laiduntamalla. Vesakon ja puuston leviäminen sekä juurtuminen alueelle estetään, samoin ehkäistään korkekasvuisten kenttäkerroksen lajien kuten nokkosen, vadelman, maitohorsman sekä mesiangervon leviämistä mahdollisuuksien mukaan.

Osa-alueella linnan edustalla olevan rantavyöhykkeen hoidosta vastaa Raseborgsgille r.f. Museoviraston kanssa tekemänsä sopimuksen puitteissa (ks. hoitosuunnitelman liitekartta no. 3).

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste