Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Pori
Myllykoski 999000055
Perustiedot
Osan nimi: Tienvarsi ja Myllymäen asuinpaikka
Tunnus: 5
Pinta-ala: 0.00 ha
Yleiskuvaus
Hoitoalueen pohjoisimmassa osassa Sampasjoki muodostaa leveämmän, hitaasti virtaavan uoman. Joki on tässä kohdin hoitoaluetta kaikkein lähinnä tietä. Tien ja joen välissä kasvaa kuusikkoa ja aivan alueen pohjoisimmassa päässä, jossa jokipenkka ulottuu lähes kiinni tiehen, rannassa kasvaa ainoastaan joitakin leppiä.
Synkät, isot kuuset sekä hitaasti tummana virtaava joki tuovat paikalle oman tunnelmansa, aluskasvillisuutta ei ole paljon, paikalla viihtyvät vanamot ja ketunleipä.

Kuusikon vastakkaisella puolella jokea sijaitsee jo edellä mainittu Myllykosken kivikautinen asuinpaikka. Muinaisjäännös sijaitsee joesta kohoavalla rantaterassilla, jossa kasvaa hiljattain harvennettua kuusimetsää.
Tavoitteet
Kuusikon alue tulee säilyttää entisellään, näköyhteys joelle säilyy, kun alikasvoskuuset ja nuoret lehtipuut sekä rannassa kasvava pensaikko raivataan. Synkkä kuusikko ja sitä etelässä seuraava valoisa koivikko luovat vaihtelua jokivarsimaisemaan, vastakohtaisuus synnyttää jännitteen, joka pitää tiellä liikkujan mielenkiinnon yllä.

Varsinainen muinaisjäännösalue ei nykyisellään juurikaan kaipaa hoitoa. Maanomistajan mukaan metsänhoidollista käsittelyä ei alueella ole tarvetta tehdä vuosiin. Ranta-alue asuinpaikan kohdalla on kuitenkin syytä pitää avoimena, eli pensaat ja vesakko poistetaan myös joen länsirannalta. Lisäksi asuinpaikalla on aika ajoin syytä tehdä pientä aluskasvillisuuden raivausta, jotta tieltä ja vastarannalta näkee ”sisään” kuusikkoon.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste