Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Helsinki
Vartiokylän linnavuori 91400004
Perustiedot
Osan nimi: Omakotitontti
Tunnus: 2
Pinta-ala: 0.40 ha
Yleiskuvaus
Omakotitontti sijaitsee linnavuoren eteläosassa. Pihaa ympäröi orapihlaja-aita ja sillä on joitakin mäntyjä sekä vanhoja omenapuita. Lisäksi on maatiaisruusua. Piha-aluetta luonnehtii nykyään keskikorkeaa ruohokasvillisuutta kasvava niitty.

Pihan pohjoisosissa on vanhoja terassointeja, jotka liittyvät puutarharakennelmiin. Terassien yläpuolella on raivausjätteen kompostointialue. Kompostointikehikkona on perinteisesti käytetty 1970-luvulla palaneen huvilan osittain rauennutta kivijalkaa.

Tontilla ollut saunarakennus on purettu 1998 (Museoviraston kiinteistöyksikkö). Samassa yhteydessä rengasvahvisteinen kaivo täytettiin hiekalla ja raivausjätteillä.
Rajaus
Osa-alue rajautuu tontin pihapiirin rajojen mukaan etelässä, lännessä ja pohjoisessa ora-pihlaja- ja pensasaitaan. Idässä alue rajautuu alempaan linnoitusvalliin.

Tavoitteet
Kohteen hoidon tavoitteena on alueen pitäminen siistinä. Aluetta hoidetaan pihana, koska tontti sijaitsee keskellä taajama-asutusta.

Hoidossa korostuvat maisemanhoidon toimenpiteet. Pensasaidat leikataan kerran vuodessa ja heinä niitetään noin kerran tai kaksi kesän aikana. Keväällä ja syksyllä tehdään normaalit pihatyöt (lehtien haravointia ja maastonsiivous). Koristekasvien ja omenpuiden leikkaus tehdän tarpeen mukaan.

Rakenteiden kunnostaminen on vähitellen ajankohtaista. Osa terassoinneista on murtumassa mm. kävijäkulutuksen vuoksi. Myös pihapiirin terassointia tukeva kiveys tulisi paikoin purkaa ja latoa uudestaan.

Varustamisen osalta pihapiiri tulee olemaan merkittävä. Polku linnalle kulkurakenteineen on siirrettävä tälle alueelle. Myös opastaulut siirretään tälle alueelle tontinrajamuutoksien vuoksi.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste