Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Helsinki
Vartiokylän linnavuori 91400004
Perustiedot
Osan nimi: Linnan laki ja kalliorinteet
Tunnus: 1
Pinta-ala: 1.20 ha
Yleiskuvaus
Karua avokalliota, missä vain laella lounaisosassa on multavampi paikka. Multavampi paikka käsittää osan linnavuoren lakea kiertävästä maavallista ja siihen liittyvän rakennuksenjäänteen. Lakea kiertävän vallin lisäksi kohteessa on toinen alempi valli, joka kiertää lakea kalliorinteen juuressa katkonaisesti.

Ylemmän vallin rakenne on vaikuttaa paikoin olevan seuraava: suuremmista kivistä kylmämuurattu ulkomuuri, jonka sisus on täytetty soralla ja pikkukivillä, mahdollisesti multavammallakin aineksella. Valli on mm. etelässä ja koillisessa erodoitunut, mikä johtuu kulkupolun aiemmasta sijainnista vallin päällä. Alempi valli on suuremmista kivistä ladottua ja mahdollisesti paikoin raekooltaan hienommalla maa-aineksella täytettyä.

Osa-alueen kasvillisuus on pääosin niukkaa, valtapuustona on mänty ja kalliorinteillä paikoin kuusi. Valleissa on hieman pensaskasvillisuutta ja pihlajaa. Kenttäkerros on niukkaruohoista paitsi multavampaa rakennusjäännettä, missä matalia ja keskikorkeita ruohovartisia lajeja. Tämä alue muodostaa pienialaisen kalliokedon, missä kasvaa mm. keto-orvokkia. Kallion alarinteillä on kuivahkon kankaan kenttäkerroksen kasvillisuutta.
Rajaus
Kohde rajautuu omaksi topografiseksi kokonaisuudekseen muinaisten vallien ympäröimänä kallion laki- ja rinnealueena.
Tavoitteet
Yleistavoitteena on linnan rakenteiden säilymisen parantaminen kasvillisuutta käsittelemällä ja pienimuotoisilla korjaustöillä.

Hoitotöihin sisältyy alueen pitäminen siistinä roskista ja kasvijätteistä. Maisemanhoidossa valtapuustoa ei poisteta kuin paikalla kävijöiden kannalta vaarallisten puiden osalta. Pensaskerroksen kasvillisuutta raivataan tarpeen mukaan valleilta, siilä paikoin kasvillisuuden juurilla on eroosiota estävä merkitys. Multavat lounaisosat niitetään kerran kesässä nk. myöhästettynä niittona, jotta alueen ravinteistumista saadaan ehkäistyä. Kuusettumista ehkäistään poistamalla kuuset jo nuorina taimina. Metsä säilytetään tihämpänä alemman eteläisen/lounaisen vallin etumaastossa, missä se muodostaa näkösuojan asutukselle.

Rakenteiden korjaamisessa korostuu vallien kunnossapitäminen. Valleja pyritään suojaamaan kulkemiselta ja tukemaan mm. kevyillä pintamaatäytteillä. Rikkoituneita valleja korjataan tarpeen mukaan pintakiveystä asettelemalla ja poisheitettyjä kiviä keräämällä.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste