Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Siuntio
Marsbacken 755400003
Perustiedot
Osan nimi: Röykkiökallio
Tunnus: 2
Pinta-ala: 0.40 ha
Yleiskuvaus
Jättekasbergetin kallion laen ja rinteet paitsi itärinnettä käsittävä kokonaisuus, jolla sijaitsee pronssikautinen suuri röykkiö korkeimmalla kallion laella. Röykkiön välittömässä läheisyydessä/reunassa on siirtolohkare, jonka yhteydessä vaikuttaa olevan erillinen kiveys tai pieni rauennut röykkiö (kiveys A), jonka koko on noin 2,5 x 2 metriä. Röykkiön lähellä eteläpuolella on pienempi kiveys tai röykkiö (kiveys B), jonka koko on halkaisijaltaan noin 1,2 m. Kiveykset voivat koostua myös suuresta röykkiöstä vieritetyistä kivistä. Paikalla on eloksoitu muinaisjäännöskyltti.

Kallioalueen metsät ovat olleet valtapuultaan harvaa mäntyä paitsi pohjoisrinteitä, jotka ovat olleet tiheämpiä ja kuusivaltaisia. Pensaskerros on ollut harva ja uusiutunut melko hitaasti. Kallioalueella on tehty avohakkuu vuosina 2024-2016 siten, että kalliolle on jätetty valtapuustoa tiheään siemenpuuasentoon. Osa-alue vastaa vanhan aluejaon (Moisanen 1992 hoitosuunnitelma) osa-aluetta B.
Rajaus
Alue käsittää kallio rinteineen tyveen saakka sekä sen pohjoispuolisen loivahkon metsärinteen.

Rajaus perustuu topografiaan.
Tavoitteet
Hoidon yleistavoitteena on röykkiön ja sen ympäristön avoinna pitäminen siten, että röykkiö on maisemassa havaittavissa.

Maisemanhoidon osalta korostuvat maastonsiivous, vesakonpoisto ja yksittäisten puiden poisto.

Muinaisjäännöksen rakenteiden kunnostamisen osalta korostuu kiveyksen kunnon seuranta ja kiveyksen liikuttelun jälkien välitön korjaaminen.

Varustamisen osalta ei välitöntä tarvetta lisävarustamiseen. Polkua kallion laella pidetään auki.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste