Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Sipoo
Sibbesborg 753400001
Perustiedot
Osan nimi: Lakialue
Tunnus: 1
Pinta-ala: 0.22 ha
Yleiskuvaus
Melko tasainen, koillisosastaan matalampi kallioisen mäen lakialue. Alueella on erotettavissa korkeampi laki, "päälinna" ja matalampi laki "esilinna".

Kenttäkerroksen kasvillisuudessa runsaasti korkeakasvuisia ruohovartisia lajeja. Valtapuusto vaahteraa, tammea ja mäntyä, myös muutamia koivuja. Valtapuustossa runsaasti kuollutta puuta, erityisesti tammea. Pensaskerros vähäinen. Alueelta tunnetaan arkeofyyttejä ja puutarhakasvistoa, mm, ruusua.

Lakialueella on yksittäinen maakumpare, joka ilmeisesti liittyy paikalla tehtyihin kaivauksiin. Kaivauksissa laella on paljastettu kiviperustaisen rakenteen jäänne, joka on peitetty huonon kuntonsa vuoksi kaivausten jälkeen. "Esilinnan" alueella mahdolliseti rakennuksen perustan jäänne, joka voimakkaasti turvettunut ja peittynyt.

Alueella sijaitsee maakunnallisesti arvokas perinnebiotooppi.
Rajaus
Rajautuu linnamäen ylärinteisiin. Rajaus perustuu topografiaan.
Tavoitteet
Hoidon tavoitteena on muinaisjäännöksen rakenteiden esilläpito. Erityistavoitteena on perinnebiotoopin hoito ja kasvilajien säilyttäminen. Lisäksi pyritään jäljittämään ennestään tuntemattomia rakennejäänteitä.

Hoidossa korostuvat maisemanhoidon menetelmät, erityisesti maastonsiivous, vesakonpoisto, yksittäisten puiden poisto, varhaistettu niitto ja myöhästetty niitto.

Rakenteiden korjaamiselle ajoittaista tarvetta. Rakenteiden kuntoa seurataan ja mahdolliset kaivellut alueet peitetään ja maisemoidaan.

Puustossa suositaan mäntyä jalopuiden kustannuksella. Pensaskerros pidetään harvana, mutta sitä ei poisteta täysin. Alue niitetään 1-2 kertaa kesässä ja niittojäte kuljetetaan pois maaperän köyhdyttämiseksi

Ei tarvetta lisävarustamiseen.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste