Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Lohja
Paikkarin torppa 737400001
Perustiedot
Osan nimi: Pohjoinen kallioselänne
Tunnus: 3
Pinta-ala: 0.85 ha
Yleiskuvaus
Alue sijaitsee torpan pihapiirin pohjoispuolella ja muodostuu kallioselänteestä, jota kiertää länsipuolella vanha tie ja itäpuolella leveähkö polku. Kallioselänteen kaakkoispuolella oleva metsäsaareke kuuluu myös tähän alueeseen. Pohjoispäässä on vanha riihi vesakoituneine ympäristöineen. Kallioselänteellä on avokalliota ja kalliokasvillisuutta, alarinteillä myös rehevämpiä kuivan ja tuoreehkon kankaan alueita. Aikanaan alue on ollut hakalaidun ja hyvin avoin vanhojen valokuvien perusteella, nyt melko runsaasti metsittynyt. Kenttä-, pensas- ja puukerros tasapuolisesti edustettuina.

Aluetta ei tule hakata paljaaksi, sillä sen metsittyminen voi olla vaikeaa paahteisuuden vuoksi. Metsäsaarekkeen läpi kulkee polku alas rantaan veneille.
Rajaus
Lännessä pellon reuna, idässä lammaslaidunnuksessa oleva vanha pelto, pohjoisessa kallioalue ja metsä, etelässä torpan pihapiiri.

Toiminnallinen ja topografinen rajaus
Tavoitteet
Peltojen ja kallioselänteen vaihettumavyöhyke pidetään avoimena polun ympäristössä raivaamalla tarpeen mukaan pensaskerroksen kasveja. Maisemapuita suositaan kulkureittien yhteydessä. Pensaskerrosta ja tarpeen vaatiessa ylispuita harvennetaan vuosi vuodelta niin, että maisema muuttuu avoimemmaksi, mutta säilyttää metsämäisen luonteen. Vanhojen valokuvien avoimuuteen ei ole syytä palata, jollei sitä voida ylläpitää laidunnuksella.

Kalliosaarekkeen länsipuolta hoidetaan katajien kasvua suosien. Saarekkeen itäpuoli pidetään luonnontilaisena monimuotoisuuden suosimiseksi. Kalliosaareke lienee liian niukkaravinteinen laidunnukselle, mutta metsäsaareke voidaan aidata osaksi rantapeltojen laidunta tarvittaessa.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste