Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Lohja
Paikkarin torppa 737400001
Perustiedot
Osan nimi: Pellot
Tunnus: 4
Pinta-ala: 2.57 ha
Yleiskuvaus
Paikkarin torpan pellot sijaitsevat torpan länsi- ja itäpuolella. Osa torpan pelloista on ollut viljelyksessä, osa lammaslaidunnuksessa. Länsipuoleinen pelto muodostuu kapeasta peltokaistaleesta, joka reunustaa laakeaa torppakumparetta ja kallioselännettä. Itäiset pellon muodostavat laajemman rantaa myötäilevien peltojen kokonaisuuden. Ne viettävät rantaan paikon melko jyrkästi koivikon, torpan ja kallioselänteen itäpuolella.

Pellot ovat jääneet pääosin hoitamatta ja viljelemättä vuodesta 2000 alkaen (peltojen tuotto niukka maataloudessa). Osa pelloista on voimakkaasti umpeenkasvanut.
Rajaus
Läntinen pelto rajautuu lännessä sähkölinjaan, etelässä torpalle tuovaan tiehen, pohjoisessa lehtimetsään ja idässä kallioselänteeseen, torpan pihapiiriin sekä perinnebiotooppiin. Rantapellot rajautuvat lännessä torpan pihapiiriin, kallioselänteeseen sekä koivikkoon, idässä järven rantaan, ja pohjoisessa sekä etelässä kangasmetsään.

Toiminnallinen ja kasvillisuusalueisiin perustuva rajaus.
Tavoitteet
Pellot pidetään mahdollisuuksien mukaan laidunnuksessa ja viljelyksessä. Vähätuottoisuuden vuoksi pellot eivät kuitenkaan riitä kaupalliseen viljelykseen. Niillä voidaan silti kasvattaa perinteisiä tai kukkivia lajeja maisemallisista syistä, tai vaihtoehtoisesti riistaa houkuttelevia lajeja.

Pellot tulisi kyntää vuosittain. Vesakoituminen ja pensaskerroksen kasvillisuuden kasvu estetään raivaamalla mm. peltojen reunoilla. Rantapeltojen pohjoisosaa voidaan laiduntaa edelleen, mutta tarvetta on myös vaihtolaitumelle laidunkierron varmistamiseksi. Tarpeen vaatiessa peltolaidunta voidaan niittää kesän lopussa laidunnuksen jälkeen hevos- tai konevetoisellla niittokoneella. Heinä on kasattava ja kuljetettava pois.

Pellot soveltuvat luomuviljelykseen. Kesannointia tulee suunnitella ja kiinnittää huomiota mm. kesannointilajien valintaan.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste