Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Porvoo
Husholmen 613400001
Perustiedot
Osan nimi: Lakialue ja itärinne
Tunnus: 1
Pinta-ala: 0.39 ha
Yleiskuvaus
Osa-alue käsittää kallion alemman ja ylemmän laen sekä kallion itärinteen, joka viettää osittain jyrkästikin mereen. Alemmalla lakialueella sijaitsee rehevämpi korkeakasvuista heinää kasvava ketoalue, jolta on tutkittu yksi rakennusjäännös. Ylemmällä lakialueella on paikoin korkeakasvuisempien ruohovartisten lajien ketoa, paikoin kallioketoa arkeofyyttilajistoineen. Ylemmällä laella sijaitsee myös ainakin yksi rakennusjäännös.

Alemmalla lakialueella kenttäkerroksen kasvillisuus on melko rehevä mutta pensaskerros ja puukerros erittäin harvat. Ylemmällä lakialueella ja rinteellä kenttäkerros on paikoin erittäin vähäinen, pensaskerros ja puukerros erittäin harvat, paikoin puukerrosta ei ole lainkaan. Itärinteen kasvillisuus on erittäin vähäistä.
Rajaus
Husholmenin kallion alempi- ja ylempi lakialue sekä itärinne meren puolella suuntaan.

Rajaus perustuu topografiaan.
Tavoitteet
Hoidon tavoitteena on rakenteiden näkyvissä pitäminen. Lisäksi hoidetaan niittyjä ja ketoja siten, että arvokas kasvillisuus ei katoa alueelta.

Hoidon menetelminä korostuvat maisemanhoidon menetelmät eli maastonsiivous, niitto, vesakonpoisto ja yksittäisten puiden poisto. Niitto tehdään myöhästettynä niittona ja niittojäten haravoidaan pois sekä kompostoidaan maastoon. Lisäksi ehkäistään 1990-luvun kaivausalueille juurtuneen maitohorsman levittäytymistä kitkemällä.

Muinaisjäännöksen rakenteille ei ole toistaiseksi korjaustarvetta. Rakennejäänteiden kuntoa kuitenkin seurataan ja tarvittaessa rakenteita tuetaan maa- tai haketäyttein.

Kohteen varustamiselle ei ole toistaiseksi tarvetta. Jos käyttö lisääntyy ja se aiheuttaa rakenteiden tai ketoalueiden kulumista, on kohteelle mahdollista tehdä maanpäällisiä, tarvittaessa kallioon kiinnitettäviä kulkurakenteita kuten portaikkoja ja tasanteita.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste