Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Porvoo
Iso ja Pikku Linnamäki 612400001
Perustiedot
Osan nimi: Iso Linnamäen perinnebiotooppi
Tunnus: 8
Pinta-ala: 0.27 ha
Yleiskuvaus
Iso Linnamäen eteläisen ja etelälounaisen rinteen tyvellä sijaitsee valtakunnallisesti arvokas ketoalue, missä edustavaa pienruohoketoa ja heinäketoa. Koko rinnealue biotoopin yläpuolella on osittain Iso Linnamäen kuivinta sekä paahteisinta aluetta ja käytössä sekä talvisin (pulkkamäkenä) että keväisin (jalankulku- sekä maastopyöräilypaine). Keto sijoittuu osin myös vanhan hiekkakuopan alueelle, mikä on ollut paljasta osin vielä 1900-luvun alkupuolella. Hiekkakuopan reunaa ja rinnetta on savettu paikoin 1900-luvun alkupuolella eroosion pysäyttämiseksi.

Perinnemaisemien hoitoprojekti vuosina 2003-2005 on hoitanut kohdetta. Hoito on käsittänyt pääasiassa nuoren puuston poistoa. Kohde on ollut myös Ketojen optimaalinen hoito -projektissa "ei-hoidettujen" ketojen esimerkkikohteena vuosina 2003-2005.
Rajaus
Osa-alue rajautuu pohjoisessa ylärinteeseen, etelässä kevyenliikenteen reittiin, idässä savettuun rinteeseen sekä rinteen männikköön ja lännessä rinnemännikköön.

Rajausperuste: kasvillisuuteen perustuva kokonaisuus.
Tavoitteet
Yleistavoitteena kedon lajiston säilyttäminen ja ketoalueen umpeenkasvun ehkäisy.

Hoidon toimenpiteinä myöhästetty niitto, vesakonraivaus, maastonsiivous ja puunkaato. Niittojäte on ehdottomasti poistettava, jotta ravinnepitoisuus ei kedossa lisäänny.

Museovirasto ei ole hoitanut perinnebiotooppia. Rinteen kulkuväylään on tehty eroosiovaurion korjaus vuonna 1998 ja itäpuolella on harvennettu rinnekasvillisuutta hakkuun yhteydessä vuonna 2001.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste