Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Porvoo
Iso ja Pikku Linnamäki 612400001
Perustiedot
Osan nimi: Pikku Linnamäki
Tunnus: 6
Pinta-ala: 0.76 ha
Yleiskuvaus
Pikku Linnamäen kalmistokumpare on Linnamäen hoitoalueen länsireunassa ja muodostaa oman kokonaisuutensa. Kysymyksessä on jyrkkäreunainen, muuta maastoa noin 8-9 m korkeampi kumpu, jonka laella on roomalaisaikainen kalmisto. Kasvllisuus edustaa mäntyvaltaista, kenttäkerrokseltaan heinävaltaista kangasta. Kalmistoalueella on nurmikkopinta. Alueella on aikanaan toiminut leirintäalue, minkä teiden ja terassien merkkejä on havaittavissa kumpareen rinteillä.

Kalmiston reunassa on erillinen muistokivi.
Rajaus
Kumpare lakineen ja rinteineen.

Rajausperusteena on topografinen kokonaisuus.
Tavoitteet
Yleistavoitteena on muinaisjäännöksen säilymisen parantaminen pitämällä muinaisjäännösalueen kasvillisuus matalana ja ehkäisemällä kulkueroosiota sekä kalmistokiveyksen rikkomista. Alueella pyritään samanlaiseen puistomaiseen hoidettuun yleisilmeeseen kuin Isolla Linnamäelläkin.

Hoidon toimenpiteinä korostuvat maastonsiivous, vesakonpoisto, yksittäisen valtapuiden poisto, kulun ohjaus sekä muinaisjäännöksen korjaaminen.

Alueen valtapuuna on mänty ja alueen vehreyden säilyttämiseksi siellä annetaan kasvaa myös lehtipuustoa. Vesakoituminen estetään raivaamalla laki ja tarvittaessa rinteitä. Tarpeen vaatiessa nurmikko leikataan 1-2 kertaa kesässä. Kalmistosta irtovavaa kiveystä asetellaan mahdollisuuksien mukaan paikoilleen ja tuetaan humuskattein sekä -täytöin.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste