Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Porvoo
Iso ja Pikku Linnamäki 612400001
Perustiedot
Osan nimi: Vallit ja vallihaudat
Tunnus: 2
Pinta-ala: 1.27 ha
Yleiskuvaus
Vallien ja vallihautojen muodostama puolustusvarustuksen alue linnapihan ympärillä. Etelä- ja itärinteen valleilla kasvaa harvakseltaan mäntyä, joka osittain on hyvin iäkästä. Länsi- ja pohjoisvalleilla valtapuuna mäntyä ja kuusta, missä paikoin pensaskerroksessa vesakoitumista. Vallihaudoissa kasvaa nuorta lehtipuustoa (mm. selja, tuomipihlaja, tuomi) sekä paikoin koristepensaita. Valleissa on myös kulkemisen synnyttämiä eroosivaurioita.

Valleilla ja rinteillä kulkemisesta johtuvat eroosiovauriot saattavaat olla lähivuosien ongelma. Erityisesti maastopyöräilyn yleistyminen alueella on johtanut eroosion nopetutumiseen.
Rajaus
Osa-alue rajautuu ulomman vallin ulkoreunaan. Keskelle jää osa-alue A (linnan piha).

Alue rajautuu muinaisjäännöksen näkyvien rakenteiden mukaan.
Tavoitteet
Yleistavoitteena alueella pyritään estämään vesakoituminen ja kulumisvauriot. Lisäksi pidetään vallien rakenteet selvästi näkyvissä. Vanhan mäntypuuston säilyttämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Hoidon toimenpiteissä korostuvat maastonsiivous, vesakon raivaus käsityökaluilla sekä koneilla ja eroosiovaurioiden pienimuotoinen korjaus.

Valleilla ja vallihaudoissa annetaan kasvaa tarpeellinen määrä lehtipuustoa vehreän yleisvaikutelman säilyttämiseksi. Ajoittain vesakkoa ei raivata, jotta kulku valleilla sekä haudoissa vähenee.

Alueella olevan mäntypuuston uusiutumisesta on huolehdittava, mutta uusiutumisen on annettava tapahtua luontaisesti. Hoitotöiden yhteydessä ei poisteta tai vahingoiteta mäntyjä.

Mikäli erityistä syytä ei ole, kuolleita puita ei poisteta vaan pyritään edesauttamaan niiden keloutumista ja kuivumista; vaaraa aiheuttavat puut on kuitenkin poistettava. Kulkemista helpottavat rakenteet pidetään kunnossa.

Eroosiovaurioita korjataan maatäytöin tarpeen mukaan. Lisäksi voidaan korjauksia tehdä perinteisellä tavalla siirtämällä valunutta maamateriaalia takaisin paikalleen. Osa vaurioista tarvitsee syvetessään paalutuksen tai pohjakiveykset, jotta korjausmaa pysyy paikallaan.

Ei toistaiseksi tarvetta lisävarustamiseen.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste