Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Porvoo
Iso ja Pikku Linnamäki 612400001
Perustiedot
Osan nimi: Linnanpiha
Tunnus: 1
Pinta-ala: 0.10 ha
Yleiskuvaus
Linnan piha-alue, joka rajautuu ensimmäiseen vallihautaan. Suhteellisen avoin, harvakseltaan hyvin iäkästä mäntyä kasvava mäen lakialue. Melko tasainen, pohjoisosassa kaksi syvää ja laakeaa kuoppaa, ilmeisesti linnaan kuuluneiden rakenteiden jäännöksiä. Kuopat voivat liittyä myös historiallisiin puistorakenteisiin. Kuopissa kasvaa mustaseljaa ja pohjoisosassa on vatukkoa. Kenttäkerrosta ei ole paitsi muutamia ruohovartisia kasveja.

Alueella kasvillisuus kärsinyt vuosina 1997-1998 ilkivallan vuoksi. Erityisesti koulujen lopettamisviikonloppuna Linnamäellä juhliva nuoriso repinyt puita ja pensaita juuriltaan sekä katkonut oksia ja latvuksia. Monta hyvää taimea ja koristepensasta tuhoutunut. Vuoden 2001 jälkeen Linnamäen alueella kasvillisuuteen kohdistuva ilkivalta on vähitellen vähentynyt.
Rajaus
Linnan laki vallihautojen reunoja myöten

Linnan keskeinen osa-alue, joka rajautuu muinaisjäännöksen rakenteiden perusteella.
Tavoitteet
Hoidon yleistavoitteena on eroosivaurioiden syntymisen estäminen ja muinaisjäännöksen rakenteiden näkyvissä pitäminen.

Perushoitomenetelmänä maastonsiivous. Tarvittaessa tehdään vesakon mekaanista raivausta käsityökaluilla. Vesakon raivausta tehdään vain harkiten, sillä juuristo sitoo eroosioherkkää maaperää.

Pensaskerroksen vakiintuneita koristekasveja ja isokokoisia männyn taimia suositaan, jotta vanhojen mäntyjen tilalle varttuisi vähitellen uusia puuyksilöitä. Vadelman ym. vaikeasti hävitettävien kenttäkerroksen lajien leviämistä estetään, niiden sijaan pyritään vahvistamaan kuivan kankaan kenttäkerroksen lajien leviämistä.

Ei toistaiseksi tarvetta muinaisjäännöksen rakenteiden korjaamiselle.

Ei toistaiseksi tarvetta lisävarustamiseen.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste